У виставковій залі Вінницької організації Національної спілки художників України 10 лютого відкрили виставку, присвячену 20-літтю Немирівських живописно-графічних пленерів. Тут презентовано роботи вінницьких митців – учасників відомого пленеру у різні роки. Понад 60 картин увійшло до експозиції. Це роботи різних років, різні за змістом, жанрами, стилем та технікою, але всі вони народжені на благословенній землі Поділля.

Започаткував Немирівські пленери у 1996 році тодішній голова Вінницької обласної організації НСХУ Леонтій Гринюк та немирівчанин художник Микола Чулко, який був незмінним керівником творчих груп і проводив велику організаційну роботу. Активну підтримку та широкий розголос Немирівським пленерам допоміг досягнути Президент Академії мистецтв України, народний художник України Андрій Чебикін.

Натхнення, дароване Немирівськими пленерами

Ідея пленерів (художники працюють на вільному повітрі, передаючи багатство змін кольору, зумовлених дією сонячного світла та атмосфери) була втілена в життя завдяки тодішньому головному лікарю санаторію «Авангард» Юрію Ладубі, який оцінив неординарність заходу, що став унікальним мистецьким явищем регіону, а також врахував емоційний вплив мистецтва на фізичний стан пацієнтів лікарняного закладу.

Пленери відбувалися і взимку і влітку, і це давало можливість художникам відчути різноманітність настрою краєвидів Вінниччини. Учасниками їх були не тільки митці Вінниччини, до Немирова приїздили десятки митців з різних регіонів України, з Росії, Китаю, Білорусі, Польщі, Угорщини, Норвегії, Литви, Словакії. Вже через два роки існування Немирівських пленерів у санаторії «Авангард» було створено картинну галерею, яка складається із робіт, подарованих закладу учасниками пленерів. З тих пір вона постійно поповнюється.

Натхнення, дароване Немирівськими пленерами

За всі часи у пленері прийняли участь понад 80 художників. Прекрасний подільській край дарував натхнення живописцям для пейзажів та натюрмортів, на яких зображено мальовничі куточки Немирівщини. Загалом, кожна з робіт на звітній виставці неповторна та дихає стилем майстра, що її виконав.

Немирів з його багатошаровим культурно-історичним рельєфом дарує митцям натхнення. Скіфія і Гетьманщина, палац у дусі Палладіо і хата під стріхою, романтичний парк і селянський садок, живописні Печора, Воробіївка, Сокілець, Скіфські вали, палац Потоцьких – всі ці локації закарбовано на полотнах художників.

Натхнення, дароване Немирівськими пленерами

Постійні побачення найяскравіших мистецьких особистостей раїни з одним з найдавніших і найчарівніших містечок Поділля продовжуються – це і творча майстерня маститих художників, і школа для молодих митців. А переглянути натхненні Немирівськими красотами полотна вінничани зможуть в найближчі тижні у виставковій залі на вул. Пушкіна,2.

Про враження від зимового Немирівського пленеру-2010 можна почитати тут.

Переглянути більше  фото з пленеру можна тут.



Переглядів: 3373
Поширень: 0