У приміщенні Вінницької міської бібліотеки - філії №13, який з 2013 року є координаційним центром міжкультурного діалогу, 23 лютого відбулася зустріч «Мова - серце нації», присвячена Міжнародному дню рідної мови.

У заході взяли участь представники польської, білоруської, литовської та чеської спільноти. Студенти Вінницького центру професійно-технічної освіти технологій та дизайну мали можливість почути вірші та пісні вірменською, польською, білоруською, російською, чеською, литовською мовами у виконанні представників національно-культурних товариств та запрошених гостей.

Своїм життєвим досвідом та вмінням спілкуватись трьома слов’янськими мовами поділився заступник голови обласного земляцтва білорусів Михайло Тишкевич, а білоруські пісні у виконанні дуету ансамблю «Купалінка» довели схожість білоруської мови до української.

Виступ польського дитячого театру «Діалог» (керівник Вікторія Гайдаш), що працює при Вінницькій культурно-просвітницькій спілці поляків, викликав у глядачів надзвичайне задоволення та бурхливі оплески. У виконанні юних артистів у театралізованій формі прозвучали вірші відомих польських поетів.

До Міжнародного дня рідної мови в 13-й бібліотеці читали вірші та співали пісень шістьма іноземними мовами

Достатньо зрозумілою для глядачів була й чеська пісня у виконанні Олександра Гуцола – члена громадської організації чехів, які компактно проживають у с. Миколаївці Козятинського району. Олександр коротко розповів про історію появи чеської громади на території області, їх сьогоднішнє життя та виступи фольклорно-етнографічного ансамблю «Студанка» на міжнародних сценах, подарувавши бібліотеці «Історію чехів на Україні».

Своєрідністю та неповторним колоритом милувалися юні глядачі, слухаючи литовську мову, яку представив голова Центру литовської культури та історії Василіус Сугак та вірменською мовою, яку було презентовано відеорядом виступу вірменського джазового ансамблю.

До Міжнародного дня рідної мови в 13-й бібліотеці читали вірші та співали пісень шістьма іноземними мовами

Право розпочати та завершити захід було надано господині - українській мові, яка прозвучала у мелодійних народних піснях у виконанні вихованців Вінницької дитячої школи мистецтва «Вишенька».

Усіх учасників та глядачів привітала заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алла Ратинська.
 



Переглядів: 3052
Поширень: 0