Форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз» традиційно сповнений різнобарвними концертами для поціновувачів різноманітної гарної музики. Цьогорічне сузір'я концертних програм розпочинали молоді і талановиті вінничани з чоловічого вокального ансамблю «Бревіс» Вінницького училища культури і мистецтв імені Миколи Леонтовича.

Для Форуму, що вкотре проходить під гаслом «Слухай українське!», виступ цього колективу, під керівництвом викладача та диригента-хормейстера Ярослава Степановича Кушки, не випадковий. Адже «Бревіс» – багаторазові переможці дитячо-юнацького фестивалю мистецтв «Сурми звитяги», колектив, що уславився виконанням та творчим прочитанням відомих українських патріотичних пісень та солодкозвучним співом традиційних українських колядок та віншувань.

Назва двочастинної програми, що її представив колектив – «Від коляди до сьогодення». Перша частина була присвячена згадці про нещодавні зимові свята і сповнена найбільш відомих і щирих щедрівок, віншувань і пісень з багатої народної спадщини, заспіваних в обробці М. Леонтовича, С. Людкевича та Я. Кушки.

 

Одразу двома концертами відкрився вчора у Вінниці Форум музики ХХ сторіччя

Чарівне багатоголосся дев’яти чистих парубочих голосів приворожило слухачів, що комфортно розмістились у невеличкому залі в галереї «ІнтерШик». Друга частина концерту була сповнена патріотичними піснями та обробками відомих народних та добре знаних хітів з весняним настроєм. Серед інших прозвучали народна пісня «Ніч яка місячна», козацька тужлива «Ой, віє вітер, вітер буйний», стрілецька «Там на горі, на Маківці», жартівлива народна пісенька «Ой, сусідко!».

 

А найбільше публіці сподобалось чудове багатоголосе виконання відомої пісні Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори». Хлопці з «Бревісу» – молоді таланти з великим майбутнім, їх криштальні тенори, густі баритони та баси звучать професійно і натхненно. Найбільша в цьому заслуга організатора та керівника ансамблю – відомого викладача Ярослава Степановича Кушки. Разом із наставником хористи на прощання заспівали пісню-побажання «Многая літа!».

Одразу двома концертами відкрився вчора у Вінниці Форум музики ХХ сторіччя

Перший концерт Форуму надав піднесеної атмосфери всьому музичному вечору, який продовжився вже у філармонії. Тут на сцені панував джаз. Відомі світові стандарти та власні імпровізаційні твори презентували джазові виконавці з Івано-Франківська та Вінниці.

 Одразу двома концертами відкрився вчора у Вінниці Форум музики ХХ сторіччя

Джазовий квартет «Art Prestige» у складі Арсена Бучинського (контрабас), Мирослава Пасічняка (саксофон), Романа Микитюка (фортепіано) та Богдана Ткачука (ударні) привіз авторську музику та сучасний джаз з культурної столиці Прикарпаття. Вінничани залишились в захваті від майстерності франківчан.

Далі на сцені звучали вже вінницькі варіації на теми джазових стандартів. Відома співачка та композитор Оксана Славна разом із квартетом «Експромт» у складі Юрія Кондрицького (клавішні), Олега Прокопчука (гітара), Юрія Гузєєва (контрабас) та Дениса Яцини (ударні) презентувала свою програму джазового джему. Вдячна публіка багато аплодувала артистам.

 Одразу двома концертами відкрився вчора у Вінниці Форум музики ХХ сторіччя

Так завершився лише перший день Форуму музики. Надалі нас чекають ще два розмаїті концерти. Музичне свято «Барви музики» організовано департаментом культури Вінницької міської ради, Благодійним фондом сприяння розвитку талантів «Поділля», Вінницькою обласною філармонією та Центром концертних і фестивальних програм.

Одразу двома концертами відкрився вчора у Вінниці Форум музики ХХ сторіччя 

Вже 26 лютого вінничани почують львівських віртуозів – камерний ансамбль «Leopolis». О 18.30 у залі філармонії в цей день розпочнеться концертна програма «Від романтизму до сучасності» у виконанні львів’ян. Зіркові солісти познайомлять вінничан з музикою різних часів (назва їх програми «Від романтизму до сучасності»), а вже сьогодні майстри зі Львова дадуть майстер-клас з ансамблевої гри для молодих вінницьких музикантів. Завершиться Форум музики ХХ сторіччя у суботу 27 лютого великою концертною програмою у виконанні муніципального естрадно-духового оркестру «ВінБенд».

Всотуймо яскравий передвесняний настрій від різнобарвної музики у виконанні українських талантів! Довідки за телефоном: 660-691.



Переглядів: 3107
Поширень: 0