Вчора у Центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик», презентацією ретроспективної виставки відомого художника, куратора та мистецтвознавця Гліба Вишеславського, відкрився мистецький проект «Ре:візія. Парадигма».

Цьогорічна «Ре:візія», окреслена допоміжною назвою «Парадигма», представляє приклади мистецтва, як взірець сучасних тенденцій розвитку культури та мистецтва, відкриває для міста широке поле для ознайомлення з найкращими зразками культурних досягнень не тільки регіонів України, а й з закордону. Організатор проекту: Департамент культури Вінницької міської ради. Партнери: ВОГО «Лабораторія актуальної творчості», Департамент культури Одеської міської ради, Чеський культурний центр, ВОГО «Культурна стратегія - ХХІ», ВОГО «Ліга розвитку мистецтва», ГО «Креативний простір», регіональний Центр сучасного мистецтва «Арт-Шик», «BarabanZA» (Запоріжжя).

Відомий художник Гліб Вишеславський подарував культурно-мистецьким закладам Вінниці три своїх картини

Проект «Ре:візія» проводиться у Вінниці вже шостий рік поспіль, щораз знайомлячи вінницького поціновувача з сучасним мистецтвом, актуальною творчістю знаних митців України. За минулі роки вінничани мали змогу познайомитись з творчим доробком таких величин сучасного мистецтва як Віктор Сидоренко, Влодко Кауфман, Оксана Чепелик.

А на цей раз наше місто приймало Гліба Вишеславського – художника, відомого тим, що заснував часопис TERRA INCOGNITA, входив до експертної ради України на 51-му Венеційському бієнале сучасного мистецтва, експертної ради Центру сучасного мистецтва при Києво-Могилянській академії. Він є автором публікацій про питання сучасного мистецтва у спеціалізованій пресі, організатором виставок, автором інсталяцій, перформансів та енвайронмент-проектів. Роботи Г. Вишеславського представлені в Музеї сучасного мистецтва в Сараєво, у Художньому музеї Ментона, Франція, Національному музеї образотворчого мистецтва України, Третьяковській галереї.

Відомий художник Гліб Вишеславський подарував культурно-мистецьким закладам Вінниці три своїх картини

Центр сучасного мистецтва «Арт-Шик» став майданчиком, на якому розмістились роботи Гліба Вишеславського різних років. Це інсталяції, фотографії, картини та колажі. Найбільш вражаючими були хоругві, що демонструвались на Майдані – 2004 та інсталяція «Made in Russia», що були присвячені культурній експансії Росії, а зараз отримали зовсім інше прочитання. Серія фото-робіт з Майдану – 2014 демонструє автора на постаменті поваленого пам’ятника Леніну, а також простір Майдану на самому початку протестів та наприкінці.

Відомий художник Гліб Вишеславський подарував культурно-мистецьким закладам Вінниці три своїх картини

Гліб Вишеславський вкладає в свої роботи особливий, глибокий сенс. Воно й не дивно: майстер, який бере участь у виставках з 1982 року, вже достатньо досвідчений, щоб дозволити собі філософію в своїх концептуальних творах. Про магічне звучання слова нагадує іронічна по духу інсталяція, що зайняла центральне місце у виставковому залі – пасторська кафедра з розкритою книгою і величезними вухами – «хто має вуха, нехай почує», для тих хто бажає «очиститись» – щіточки.

На відкритті виставки прозвучав музичний подарунок від школи мистецтв «Вишенька» – авторська пісня на мотив хіта Enya. Тим часом пан Гліб знайомився та спілкувався з художниками та мистецтвознавцями нашого міста. Художник висловив щире захоплення Вінницею, підготованою до сприйняття сучасного мистецтва публікою та чудовим простором галереї. Найбільшим сюрпризом стали подарунки від гостя. Картини Гліба Вишеславського отримали РЦСМ «АртШик», Вінницький обласний художній музей та запланований у майбутньому міський Центр сучасного мистецтва, для якого ця робота стане першим експонатом.

Закінчився вечір імпровізованою лекцією та спогадами про власну творчість від Гліба Вишеславського. Він презентував свою книжку «Термінологія сучасного мистецтва», написану в співавторстві з Олегом Сидор-Гібелиндою. А дні сучасного мистецтва у Вінниці в рамках проекту «Ре:візія. Парадигма» тривають. І вже сьогодні, 24 березня о 18.00, митці з Запоріжжя «BarabanZA» проведуть майстер клас з перкусії та представлять музично – візуальний проект за участю художника Олександра Никитюка (Вінниця). Акція відбуватиметься у РЦСМ «АртШик».



Переглядів: 4750
Поширень: 0