У рамках багаторічного виставкового проекту Вінницького обласного краєзнавчого музею «Молоді митці Вінниччини» 13 травня 2016 р. в академічній залі відкрилася виставка естампу Маргарити Журунової (м. Вінниця) та Богдана Локатира (м. Львів) «Невидимий сад», на якій представлено 45 графічних творів. Естамп (дослівно з французької відбиток) – твір друкованої графіки з основи-матриці.

На виставці представлені різні способи відтисків: монотипія (плаский друк), офорт (заглиблена гравюра з металевої дошки), сліпе тиснення (друк без фарби), картонорит, лінорит, дереворит (високий друк з відбитками фактури матеріалу). Автори використовують широкі технологічні можливості друкованої графіки та лаконічне мистецьке мовлення, створюючи вишукані образи з багатою палітрою асоціацій. Кожен твір вартий уважного погляду і не одразу розкриває всі свої принади (що пояснює назву виставки), разом вони утворюють легкий повітряний простір, у якому кожен елемент є частиною гармонії світу.

Вінничан запрошують на виставку графічних творів під назвою "Невидимий сад"

В експозицію виставки роботи Маргарити вносять романтичний настрій, чуттєві переживання від оточуючого. У її творах ніби оживають духи природи – у ліричних, іноді іронічних образах. Досить часто складовою віддрукованої композиції є квіти та рослини, назбирані на рідному Поділлі. Маючи імпульсивну вдачу, художниця наповнює експресією навіть ті сюжети, що позбавлені конкретики.

Богдан, експериментуючи з різними видами гравюри, відшукує ефекти різних фактур (дерева, паперу), які відіграють важливу роль в образному строї твору. Він тяжіє до геометризованих форм, до афористичного сюжету. Врівноважений за характером, Богдан вносить у свої роботи медитативну зосередженість. Глядачі мають можливість познайомитися з сучасним баченням естампної графіки, яка має давню і цікаву історію.

Виставка працюватиме до 12 червня 2016 р.



Переглядів: 2399
Поширень: 0