У читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації 26 травня пройшов літературно-мистецький вечір «Місто маленьких людей» до 100-річчя з дня смерті Шолом-Алейхема.

У цей же день у рамках проекту "Класичний четвер. 10 кращих книг" Театру книги "Прочитання" пройшли відкриті читання книги "Мандрівні зірки" Шолом-Алейхема та інших творів 13 травня в Україні вшановували пам’ять видатного українського єврейського письменника Шолом-Алейхема з нагоди 100-річчя з дня його смерті. Згідно з рішенням ЮНЕСКО ця пам’ятна дата також буде відзначена в усьому світі.

Шолом-Алейхем (у перекладі – мир вам) народився 18 лютого (2 березня) 1859 року у м. Переяслав Полтавської губернії (тепер м. Переяслав-Хмельницький Київської області) у родині дрібного крамаря.

У 1887–1890, 1893–1905 жив і працював у Києві. Вся творчість Шолом-Алейхема спрямована на розкриття глибоких пластів народного життя, дає яскраві образи персонажів з різних суспільних прошарків, являє читачеві багатий національний колорит єврейства, сміється і плаче з їхніх пригод і поведінки, мріє про чистоту і порядність у людських взаєминах.

В Тімірязєвці відбуся вечір присвячений пам'яті Шолом Алейхема

Шолом-Алейхем є найвідомішим з усіх єврейських письменників, які писали для дітей. Критики порівнюють його з Марком Твеном через схожість стилів письменників та любов до літератури для дітей. Він – автор веселих та водночас сумних книг про Тев’є- молочника, Менахем-Мендла, хлопчика Мотла, жителів Єгупцята Касрилівки.

1905 року, після єврейських погромів, влаштованих чорносотенцями, письменник вимушений був переїхати з Києва до Львова, потім пустився в мандри Європою. Побував у Женеві, Лондоні, Варшаві, Вільно, Берліні та інших містах. Застуда спричинила тяжку хворобу легенів, доводилося лікуватися. У 1907–1914 роках жив у Італії та Швейцарії. 1915 року переїхав до Нью-Йорка (США), де і помер 13 травня 1916 р.

Письменник любив Україну, де українці та євреї здавна жили й працювали поряд. В оповіданні «Пасха на селі» він з любов’ю змалював дружбу українського та єврейського хлопчиків – Хведька та Файтла. У ліричній повісті «Пісня пісень» єврейський юнак Шимек зворушливо говорить про українську природу, як про рідну: «Я бачу небо, відчуваю теплий вітерець, чую, як пташки щебечуть, цвірінькають, літають над нашими головами. Це – наше небо, наш вітерець, наші пташки, все наше, наше, наше!».

Одним із найвідоміших видань цього великого письменника став цикл «Тев’є-молочник» (1894–1914). Саме за його мотивами Григорій Горін написав п’єсу «Тев’є-Тевель» для Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Виконавцем головної ролі протягом багатьох років залишався великий український актор Богдан Ступка.

В Тімірязєвці відбуся вечір присвячений пам'яті Шолом Алейхема

Вінниччина теж шанує пам’ять великого письменника. Так, протягом багатьох років п’єса «Тев’є-молочник» ішла на сцені обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського, ім’я Шолом-Алейхема носить одна з вулиць м. Вінниця.

Бібліотечними фахівцями відділу попереднього замовлення, МБА та видачі літератури ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва підготовлена книжкова виставка «Співець веселої журби» (до 100-річчя з дня смерті українського єврейського письменника Шолом-Алейхема).



Переглядів: 2749
Поширень: 0