Другий етап проекту «Plan Z», що відбувається за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Goethe Institute Kyiv і «Інститут культурної політики» (м. Вінниця) розпочався. В рамках тижневого модуля, що відбувся у Жмеринці з 08.06 по 13.06.2016 року було проведено чотири практичних семінари. Кожен із тренінгів мав власну цільову аудиторію. Головним завданням «Лабораторії трансформації» стала допомога активістам та працівникам бюджетної сфери налагодити діалог на основі загального прагнення змін в місті, розробити і втілити рекомендації по створенню культурно-економічної стратегії розвитку Жмеринки і надати поштовх для фізичних перетворень відкритих просторів.

Першою зустріччю став семінар «Розробка культурно-економічної концепції розвитку Жмеринки», проведений експертами Іриною Френкель, Ярославом Мінкіним та Павлом Третьяковим з ГО «Інститут культурної політики» для начальників управлінь та відділів Жмеринської міської ради. Під час другого циклу працювали із представниками бюджетних установ освіти і культури. Вони ознайомились з прикладами трансформації малих міст Німеччини та Польщі та прикладами змін у публічних просторах в Україні. Крос-секторальна прогулянка окраїнами міста дала поштовх уяві про можливості, які можуть відкритись для розвитку.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

Третій семінар «Трансформації в дії» провели для місцевих активістів експерти Ірина Каць (ГО «Культурний ді@лог (м. Кременчук)) та Олександр Нікітюк (ГО «Лабораторія сучасного мистецтва» (м. Вінниця)). На прикладах змін у просторах сучасних українських міст та світового досвіду небайдужі жмеринчани дізнались багато нового. Одразу після розповіді про історію мурал-арту від вінницького художника вирішено було дослідити міський простір та оглянути локації, які вже зовсім скоро стануть першими ластівками великих змін, що чекають Жмеринку.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

Було досліджено старі дворики та закинуті гаражі, неприбрані паркові зони та знаменитий тунель біля вокзалу. Було вирішено сірі стіни міської бібліотеки та нескінчений паркан при в’їзді у місто почати розквітчувати стінописом вже наступного місяця. Тож перетворення не за горами. Завершився день показом фільму у кінодворику просто неба – ще одна цікавинка, що приємно здивувала простих жмеринчан.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

Квінтесенцією зустрічей у Жмеринці став семінар та воркшоп від експерту міжнародного класу Патріка Фьоля (Німеччина). Тема: «Формування спільнот шляхом трансформації культурних просторів. Розробка спільних проектних ідей». На цю зустріч з усієї України приїхали активісти, які мають бажання змін у рідних містах. Відбір щодо участі у семінарах був відкритим, тому організатори поставили за мету представництво з усіх регіонів України.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

Цікаве спілкування із жмеринськими активістами та експертами допомогло учасниками розробити п’ять проектів, що будуть реалізовані в Жмеринці протягом 2016 - 2017 років. На всіх обговореннях та презентаціях був присутній міський голова Жмеринки Анатолій Кушнір, який коментував та доповнював проекти, надавав доручення начальникам управлінь щодо підготовки тих чи інших документів і рішень. Така взаємодія виявилась корисною для обох сторін: можливість самореалізації для активістів та свіжі ідеї і реальні кроки з боку місцевої влади, з врахуванням думки мешканців.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

Активно працюючи у групах, досліджуючи місто та уважно дослухаючись до порад експертів, з усього розмаїття ідей учасниками воркшопу було виділено чотири, що можуть стати корисними для всієї України: «Сучасний мистецький простір», «Культурна мережа невеликих міст», проект розвитку паркових територій та проект заохочення молоді за допомоги культури і мистецтва в змінах.

Отримавши перші результати та обмінявшись ідеями, кожна з груп, що працює над проектом отримала своє завдання до наступного воркшопу. З метою обговорення та розробки ідей у Фейсбуці створено сторинку «Агенти змін» до якої може долучитись кожен. На офіційних сайтах Інституту культурної політики та Гете Інституту можна не лише побачити результати та познайомитись із кращими практиками, але й не пропустити відкриті конкурси на закордонні поїздки з метою вивчення досвіду малих міст європейських країн та нових семінарів та тренінгів.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

До речі, станом на 14 червня, за результатами роботи було відібрано шість активістів що поїдуть у німецьке місто Нойруппін на початку вересня 2016 року з метою ознайомлення із культурно-економічними змінами, що відбулись у цьому містечку, яке колись мало статус логістичного вузлу східної Німеччини. Для Жмеринки та її жителів це очевидно корисний досвід.

Відкритий конкурс для молоді, яка має взяти участь в обмінних поїздках молоді між Німеччиною та Україною триває. Зареєструватись можна ТУТ  (Проект «Платформа змін АРТ-ДЕПО»).

Дивовижно цікавими та насиченими стали ці кілька днів у Жмеринці. Активні громадяни розповідали про свої напрацювання, ділились досвідом співпраці з владою в напрямку культурно-економічних змін, сперечались та народжували нові і нові ідеї. Другий етап «Plan Z» матиме ще кілька практичних зустрічей впродовж літа і осені, а наприкінці року презентує свої здобутки.

Культурні трансформації в дії: у Жмеринці відбулись семінари та тренінги для громадських активістів

«Все це лише початок великих змін, що чекають на Жмеринку. На її прикладі розробляється Дорожня карта, що стане поштовхом для інших маленьких міст України і допоможе їм знайти свій шлях розвитку в постіндустріальному часі, спираючись на власний культурний та людський ресурс. Все це буде підкріплено знанням маркетингової складової та супроводжуватиметься порадами від експертів», – зазначила Ірина Френкель.

Про цікаві думки активістів з усієї України, ідеї громадських лідерів Жмеринки та живі емоції під час роботи над проектами читайте незабаром. Трансформації лише починаються! Далі буде…



Переглядів: 2418
Поширень: 0