Нещодавно у Жмеринці відбулась низка семінарів, тренінгів та воркшопів в рамках проекту PlanZ, що відбувається за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Goethe Institute Kyiv і «Інститут культурної політики» (м. Вінниця). Головним завданням «Лабораторії трансформації» стала допомога місцевим активістам по створенню культурно-економічної стратегії розвитку Жмеринки, розробки урбаністичних трансформаційних проектів та сприяння природньому бажанню активних громадян зробити власне місто привабливим та привітним.

Невеличка Жмеринка – лише переправний залізничний вузол чи перспективне містечко з власним шармом? В останньому впевнені всі, хто зібрався заради розробки культурно-економічної концепції розвитку Жмеринки та культурного трансформування міського простору. Це експертна група, що складається з Патріка Фьоля (Німеччина), Ірини Френкель, Ярослава Мінкіна, Ірини Каць та Павла Третьякова (Україна). Прибули у місто також громадські лідери з інших куточків України, повчитись новому та поділитись враженнями від Жмеринки. Все відбувалось за активного сприяння мера міста Анатолія Кушніра, а значить ініціативи «агентів культурних змін» скоро ставатимуть реальними.

 Жмеринський потяг змін рушив: шлях торують культурні активісти

Хто ж такі ці активісти, яким не байдуже? Це переважно молоді люди, ентузіасти з палаючими очима, сповнені найрізноманітніших ідей з покращення простору рідного міста. Ось завжди активна Катерина Семесь. Вона бере участь у всіх заходах та долучається до обговорень не випускаючи з рук 6-ти місячного сина. Її мета – створити сучасне комфортне місце для молодих батьків з маленькими дітьми і, звісно ж, вона мріє, що її син житиме у оновленому культурному місті.

Жмеринський потяг змін рушив: шлях торують культурні активісти

Ось Ірина Бульба, яка працює у міському історичному музеї та робить його щодня цікавішим. Вона говорить про корисний досвід семінарів та зустрічей, який дозволить впровадити реальні зміни: «Фактично я вже бачу зміни, адже фестиваль «Валіза. Враження Вокзал», який відбувся у нас минулого грудня став реальним поштовхом, було задіяне історичне приміщення вокзалу, в якому раніше не відбувалось нічого подібного. Ця подія сколихнула молодь, творчих людей міста, які зрозуміли, що все можливо і почали спілкуватись заради змін на краще».

 Жмеринський потяг змін рушив: шлях торують культурні активісти

Любов Жерновська займається неформальним дозвіллям молоді та організацією невеликих концертів у Жмеринці. Вона розповідає, що у громадян міста сформувався запит на культурні проекти і вона прагне розвивати в місті культурний відпочинок. «Випала велика честь співпрацювати з Goethe Institut та Інститутом культурної політики, адже у нас є бажання, проте немає системності, тож корисні поради експертів дуже доречні. PlanZ– це чудовий шанс для нашого маленького міста стати культурним центром всеукраїнського рівня серед малих міст. У нас вже є ідеї з трансформування парку», – повідомляє вона.

 Жмеринський потяг змін рушив: шлях торують культурні активісти

Прибули на воркшоп й громадські активісти з інших містечок України, адже Жмеринка – пілотний проект і на її прикладі розробляється Дорожня карта, що стане поштовхом для інших маленьких міст України і допоможе їм знайти свій шлях розвитку в постіндустріальному часі, спираючись на власний культурний та людський ресурс. Володимир Гринішак з Надвірної (Івано-Франківська область) розповідає про активні громади у Західній Україні, які навчились впливати на владу і втілювати в життя корисні для молодих мешканців міста проекти. В рамках PlanZ він працює над «Культурною мережею невеликих міст» і відзначає великий туристичний потенціал Жмеринки, адже це вузлова станція і місто багатьох цікавинок, до якого легко дістатись з будь-якої точки країни. Михайло Семикін з Мелітополя прагне розбудити громадську активність у власному місті та закликати її до діалогу з владними структурами задля спільного блага. Він розуміє, що саме культурний розвиток може стати тією платформою, як залучить інвестиції у місто. Олексій Скобєєв з Чернівців розповідає про досвід роботи з переселенцями зі сходу та зі студентами з інших країн. Він спеціалізується на еко-проектах і робота під час семінару у групах надихнула його на нові звершення.

 Жмеринський потяг змін рушив: шлях торують культурні активісти

Німецький експерт Патрік Фьоль, зачарований Жмеринкою та активністю її громадян, говорить: «Тема культурних змін зараз актуальна не лише для України, але й у всьому світі, тому що змінюється суспільство, відповідаючи на нові виклики часу. Тож питання стоїть у важливості співпраці з культурними менеджерами і створення нових просторів для культурного розвитку наших міст. Насправді, у всіх маленьких містечок Європи та світу є схожа проблема: люди виїздять звідти у пошуках кращого життя, замість того, щоб створити умови для розвитку інфраструктури власного міста. Мені подобається що всі тут, в Україні, справді націлені на зміни та відкриті всьому новому! І ще, потрібно відзначити як багато залежить від місцевої влади: якщо вона відкрита для експериментів, то зміни обов’язково стануться завдяки активним громадянам. Саме так і є у Жмеринці!». Про необхідність змін у сприйнятті процесів, що відбуваються в постіндустріальному суспільстві та ключову роль культурного і людського ресурсу в подальшому розвитку малих територій, підкреслює у своїх зверненнях до активістів Ірина Френкель, голова «Інституту культурної політики».

 Жмеринський потяг змін рушив: шлях торують культурні активісти

Отже, під час цього етапу PlanZ було розроблено чотири проекти і вже за кілька місяців вони будуть втілені в життя. Слідкуймо разом за тим, як це відбуватиметься. У Жмеринці все лише починається, а за нею обов’язково змінюватимуться на краще і інші містечка нашої країни.



Переглядів: 2829
Поширень: 0