У рамках виставкового проекту Вінницького обласного краєзнавчого музею «Музей і колекціонери» в академічній залі відкрилася виставка колекції української вишитої картини Любові Король, яка представляє громадську організацію «Естет 8».

В експозиції представлено 30 творів – це невеличка частина колекції, яка налічує 150 робіт народних майстринь України. Колекція, з якою познайомилися у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Меджибожі, Києві (музей Івана Гончара), вперше демонструється у Вінниці.

Любов Король – власниця вінницької Арт-галереї «Естет», дизайнер, колекціонер. Вона створила унікальну колекцію сучасного одягу для дітей з «тернових» хусток, яку подарувала Вінницькому обласному краєзнавчому музею – вона була частково продемонстрована на святі, присвяченому Міжнародному дню музеїв. Також як дизайнер розробила лінію одягу, декорованого вишивкою.

Серед збирацьких вподобань Любові Король – українське мистецтво різних регіонів, в тому числі Вінниччини. Можна стверджувати, що вишивка і народні традиції важливі для неї у різних своїх проявах і витоки цього йдуть з дитинства, від шани до матері і її невтомної праці. Саме бажання зберегти речі, створені руками простих українських жінок і спонукали колекціонеру до тематики зібрання.

Вінничан запрошують на виставку колекції української вишитої картини Любові Король

З слів Любові Анатоліївни, захоплення вишитими картинами почалося кілька років тому, коли мама поскаржилася на те, що її вишивки зруйновані часом. Саме тоді розпочалася робота по збиранню і реставрації вишивок, які приносили родичі майстринь. Найстарша з картин, що нараховує більше 100 років – «Ваза з маками» дісталася від правнучки вишивальниці. Загалом відреставровано 111 робіт, інші ще потребують реставрації.

Вінничан запрошують на виставку колекції української вишитої картини Любові Король

Вишиті картини стали поширеною частиною інтер’єру сільської та міської оселі у середині – другій половині ХХ століття. Вона органічно вписалася в традиційне оздоблення українського дому з рушниками, вишитими подушками, підзорами, скатерками, а пізніше – з портьєрами. Саме картини, на відміну від інших предметів, де головним декором був орнамент, мали визначене сюжетне коло – романтичні пейзажі, церкви, сентиментальні сценки за участю дітей і красунь. Особливо треба відзначити розмаїття вподобань в анімалістичному жанрі від яскравої декоративності до розчуленого замилування.

Виставка працюватиме до 31 липня.



Переглядів: 2694
Поширень: 0