У рамках святкування Всесвітнього року Вільяма Шекспіра у кількох містах України покажуть Міжнародний театральний проект «Троїл і Крессида» за п'єсою Вільяма Шекспіра. Початок вистави у Вінниці 2 липня о 19.00 на сцені Вінницького обласного українського академічного музично-драматичного театру ім. М. К. Садовського.

Відомий британський режисер Джонатан Банатвала поставив Шекспіра з українськими акторами Київського театру на Подолі. Це – спільний проект театральної компанії Moving Theatre (Великобританія) та компаніі «Профі Україна». Першепрочитання однієї з найзагадковіших п’єс Великого Барда на сценічних теренах України здійснюється за підтримки Посольства Великобританії в Україні та Міністерства закордонних справ України у рамках програми культурного співробітництва у сфері врегулювання конфліктів та підтримки стабільності та миру у Європі. У ролях Олена Свірська, Валентин Бойко, та інші.

Це нетипова трагедія Вільяма Шекспіра. На думку дослідників вона відходить від строгих канонів трагічного, припускаючи ситуації відверто комічні. У центрі історії, освяченої загравою Троянської війни, любовні пригоди Троїла і Крессиди. Їх взаємності та щастю заважає війна. «Троїл і Крессида» - одна з складних шекспірівських історій. Герої - греки і троянці - пов'язані родинними узами, але відчайдушно воюють один проти одного. Чи доречні паралелі в спектаклі: троянська війна у Шекспіра - нинішня війна на Сході України? - «Можливо, озвучені паралелі і на поверхні, але я демонстративно дистанціюється від таких питань. Зараз говоримо суто про ціну військового конфлікту, що розділяє родини, нації, народи. Можливо, варто говорити про розуміння, яке допомагає вирішенню конфліктів і веде до примирення», - говорить режисер-постановник Джонатан Банатвала.

На сцені театру у суботу покажуть трагедією Шекспіра «Троїл і Крессіда»

П’єса «Троїл і Крессіда» - це спроба зрозуміти суть природи конфлікту між народами та окремими людьми, з одного боку пов’язаних родинними зв’язками та спільною територією, але водночас розділених лихоліттям війни. Однією з особливостей постановки стали документальні інтерв’ю з реальними людьми, чиї долі змінили події конфлікту на сході України. Їх голоси нагадують нам, що складна тема сюжету «Троїла і Крессіди» залишається актуальною для різних культур на всі часи.



Переглядів: 2933
Поширень: 0