Концерт Потапа та Насті Каменських, який тиждень тому, 14 вересня, пройшов у Вінниці, спровокував бурхливий конфлікт серед користувачів соціальних мереж та Інтернету. Вимушено чи випадково, але він поставив питання щодо запитів суспільства як на артистів, так і на «заборони» на певних діячів культури, політичні уподобання та громадянську позицію яких важко вважати патріотичними.

У своєму інтерв’ю гендиректор компанії «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ», продюсер гурту «ТІК» та волонтер Олег Збаращук розставив всі крапки над «і» щодо концертних скандалів у Вінниці.

Олег Збаращук впевнений, що на рівні держави потрібно визначитися з «переліком» тих виконавців, яким не варто створювати умови для виступів, і таких правил мають дотримуватися всі без винятку організатори концертів. 

 Гендиректор «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» Олег Збаращук розставив всі крапки над «і» щодо концертних скандалів у Вінниці

- Олеже, у випадку зі «скандальним» концертом 14 вересня було складно його відмінити?

- Мабуть, почну з екскурсу в історію своєї концертної діяльності, якою я починав займатися ще 16 років тому, влаштовуючи виступи зірок у ККЗ «Райдуга». Тоді ми запрошували у місто багатьох знаних артистів. Між іншим, з нашою допомогою перші гастролі гурту «Океан Ельзи» Вінницю теж не оминули.

Зрештою, у 2008 році компанія «Збаращук продакшн» припинила своє існування, оскільки головною задачею особисто для мене став менеджмент гурту «ТІК» та його «розкрутка» на загальнонаціональному рівні. Не кажу, що ми досягли світового рівня, хоча проводили гастролі по Північній Америці та Європі, де позиціонували себе як справжній український і безпосередньо вінницький колектив. Хоч концертну діяльність у Вінниці припинили, ми залишилися жити у нашому рідному місті. Більше того, я також займаюся менеджментом таких артистів, як Олег Винник та «Дизель Шоу».

Мабуть, зважаючи на досвід, вважаю, що маю право мати власну думку на певні процеси в Україні. За 7 років відсутності на концертному ринку Вінниці чомусь не відбулося істотних змін. Наше місце, як головного оператора ринку, залишалося порожнім. Колеги-артисти цікавилися, з ким можна працювати у місті, але я не знав, кого запропонувати. Згодом вирішив, що слід відновлювати діяльність. Так навесні 2015-го з’явилася компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ». На сьогодні вона займається організацією 90 % квиткових гастролей в обласному центрі.

Власне, для того, щоб розуміти, чому я називаю відсотки, хочу навести статистику. В сезоні 2012-2013 років у Вінниці відбулося 7 концертів, у сезоні 2013-2014 років – вісім. Тобто не балували вінничан… За рік своєї діяльності ми провели 54(!) концерти. У місті виступали такі відомі «сепаратисти», як гурт «ТІК», «Вар’яти-Шоу» Сергія Притули, Арсен Мірзоян, Соня Сотник, гурт «Антитіла», репер Ярмак, Вахтанг Кікабідзе, Мішель Легран, а також «Квартал 95», який мільйони перерахував на благодійність.

Для того, щоб концерти були цікаві всім, ми не обмежуємося певними рамками у виборі виконавців. Багато критики чув щодо «попси»… Але з іншого боку, є категорія людей, яким вона подобається. Не впевнений, що вдається на 100%, але ми намагаємося вдовольнити всі побажання вінничан.

Якщо б мали підтримку з боку містян і міста, то концертів за рік було би не 54, а мабуть 84. На жаль, у більшості випадків компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» сприймається, як суто приватний бізнес, тому більшість людей, дотичних до культури, вважають, що нам не треба допомагати. В принципі, ми не просимо про допомогу і за свій кошт обладнали шість білетних кас.

Ми зібрали команду фахівців, які забезпечують максимально комфортні умови перед початком концерту, тому люди не стоять у черзі. Переважно вони збираються за 10 хвилин до початку. Це світова практика. Швидко «запустити» всіх фізично неможливо, тому інколи відбуваються незначні затримки. На концерті 14 вересня біля 2 тисяч глядачів потрапили до зали за 21 хвилину. Це чудовий результат, який вдалося досягнути завдяки залученню специфічного дороговартісного обладнання та нашій команді фахівців. Саме це я і вважаю найбільш складним.

- Ви наголошуєте на тому, що міська влада стоїть осторонь приватного бізнесу, яким є концертна діяльність. Яким чином «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» допомагає?

- На мою думку, у Вінниці культурну політику, перш за все, формують такі компанії, як наша. Кількість концертів переконливо вказує, що наша діяльність не є суто бізнесом для отримання прибутків. Ми пропонуємо культуру та розваги, тобто виконуємо соціальну функцію. У чиновників іноді інша позиція.

Повірте, якщо розрахунок був би лише на отримання грошей, то пропонували би глядачам інший контент, не наймали би професійну охорону, не вкладали би гроші в обладнання. Лише зазначу, що у грудні 2015 року вінничани вперше побачили на сцені нашого муздрамтеатру всесвітньо відомого Мішеля Леграна, нагородженого трьома «Оскарами». Такі концерти від початку збиткові, але вони потрібні людям, тому ми орієнтуємося на ім’я та запит суспільства.

- Мабуть, до жодного з концертів не приверталося стільки уваги, як до виступу Потапа і Насті. Причина лише в тому, що О. Потапенко некоректно повів себе свого часу у Москві?

- Важко визначитися. Концерт у Вінниці ми анонсували ще влітку. До речі, у червні 2016-го в спортклубі «Нокаут» успішно пройшов виступ танцювального гурту «Mozgi» Олексія Потапенка. Жодних питань не виникало… За місяць до проведення концерту Потапа і Насті першими почали голосити місцеві депутати від «Свободи». Потім виконком міськради прийняв досить неоднозначне рішення. Він не рекомендував залучати виконавців, які починаючи з 2014 року давали концерти в РФ та на окупованих територіях.

Зазвичай, такі документи готують спеціалісти профільного департаменту. Вони мають відповідати за результат, дорожню карту та наслідки. Як законослухняний громадянин, я готовий прийняти будь-яке рішення. Але якщо «не рекомендуєте», то, будь ласка, дайте правове рішення, наприклад - забороніть. Ми повернемо гроші за квитки та більше не запросимо артиста.

Цього не відбулося. Натомість ми опинилися в дивній ситуації, коли по черзі «підключаються» різні політичні сили. Аналізуючи продані квитки, ми зрозуміли, що на концерт прийдуть близько 500 дітей. А паралельно готуються провокації. У такому випадку фінансова складова вже не є принциповою. На першому плані стає організація безпеки людей. Слава Богу, що нам це вдалося. Не буду казати про те, що ми попередили, але зазначу, що на всіх наших заходах завжди гарантуємо найвищий рівень безпеки.

Щодо позиції Потапа у 2014 році, то мене вразила думка АТОшників. Вони кажуть, якщо він зрозумів помилку, то не варто йому перешкоджати… Особисто я кажу по-іншому: «Хочете – йдіть на концерт, не подобається – ігноруйте». Насправді індикатором є продаж квитків. Тому давайте зробимо рівні умови для всіх і вінничани самі визначаться з уподобаннями.

- Не зовсім зрозуміло щодо рівних умов…

- Протягом осені у Вінниці відбулися чи відбудуться кілька подій. Перше – День міста, де виступав Іван Дорн. Він ніколи не заперечував, що виступає у Росії. Про концерт Потапа і Насті вже казав. А в жовтні відбудеться концерт Світлани Лободи, який організовує компанія «Susy Production» (яку пов’язують зі Святославом Вакарчуком, - прим. авт.).

Я пропоную скласти список артистів, яких небажано запрошувати у місто. Також зазначу, що департамент культури ні телефоном, ані листом жодних рекомендацій не надсилав. Про те, що небажано проводити концерт, я дізнавався з соцмереж. Більше того, я навіть переконаний, що певні правила щодо заборони організації концертів окремих «зірок» мають бути узгоджені Міністерством культури на національному рівні.

Інакше у мене, як звичайної людини, виникає запитання, а як відбуватимуться концерти Лободи та Гліба Самойлова з гурту «Агата Крісті», який проживає в Москві, але категорично засуджує політику Кремля? Я вже мовчу про джазовий фестиваль у Вінниці, де виступатимуть артисти, які, мабуть, теж з гастролями їздили до Росії?.. Зрозуміло, це люди зі світовим ім’ям, але ж має бути один знаменник. Принаймні, єдиний підхід до всіх артистів.

- Чи зверталися ви особисто до департаменту культури за роз’ясненнями?

- Наші контакти закінчилися тим, що департамент відмовив у розміщенні реклами на конструкціях, які відведені для анонсування концертів. Мова йде про 10 локацій. Тепер їх зайняли інші.

- Після публічного скандалу з Потапом чи запросите його ще до Вінниці?

- Як мінімум, протягом року - ні, оскільки частіше ніж раз на рік артистів не запрошують…

- Чи існує у вас свій власний список заборонених артистів?

- Звісно. Це люди, які відкрито заявляють про антиукраїнську чи проросійську позицію. Навесні 2014 року гурт «ТІК» мав їхати з концертами до Москви та Санкт-Петербургу, але спочатку гастролі відтермінували на невизначений строк, а потім - скасували. Зараз, думаю, нас там вже ніхто не чекає. Ще у нас є принципова позиція щодо алкоголю. Ми нікому не дозволяємо продавати спиртні напої біля концертного майданчика. Це принципово.

- За рік роботи «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» відміняла концерти?

- Коли я згадував кількість концертів, то мав додати, що їх планувалося на два менше. Жодного разу ми не розчаровували вінничан, на відміну від колег. Зазначу, із заявлених шести концертів інших операторів ринку у 2015-2016 роках відбулися лише два. Вони відмінили виступи таких виконавців, як Джамала, Сергій Бабкін і гурт «Бумбокс». Чому? Організаторам не вдалося реалізувати достатню кількість квитків. А ми якщо заявляємо концерт, то не звертаємо уваги на фінансовий результат.

Коли навесні компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» продавала квитки на Джамалу, теж було нелегко, але виступ відбувся. Ми подарували вінничанам радість. Тому я можу лише порадити: коли бачите в місті афішу, зверніть увагу на те, хто є організатором. Мені вистачає професійної етики, щоб не розголошувати певні секрети, але вінничанам слід бути уважнішими. Я часто кажу іншим організаторам концертів: «Хочете працювати у Вінниці - будь ласка! Але якщо заявили про концерт, то везіть артиста! Інакше постраждають як глядачі, так і репутація всіх без винятку організаторів». 



Переглядів: 4923
Поширень: 0