22 вересня делегація із Вінниччини побувала в с. Покровка Дондюшанського району Республіки Молдова. Метою поїздки була презентація книги Вадима Вітковського «У затишку борівського лісу», виданої у серії «Село і люди» журналу «Вінницький край» коштом обласного бюджету.

Зустріч відбулась у приміщенні сільської школи, куди зібрались представники місцевої інтелігенції – вчителі, працівники бібліотеки та місцевого музею.

Представив гостей із Вінниччини примар с. Покровка Дондюшанського району Іван Рильський.

Книгу вінничанина Вадима Вітковського презентували у Молдові

Перед покровською громадою виступила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, яка передала до місцевої бібліотеки яскраві ілюстровані видання про Вінниччину. Свої вірші про рідний край читав для учасників заходу поет Андрій Стебелєв.

Редактор журналу "Вінницький край", Заслужений журналіст України Вадим Вітковський, презентуючи книгу про старообрядців Пилипів – Борівських Томашпільського району Вінницької області, відзначив, що чимало сторінок цього видання присвячено і молдовській Покровці : «Село було засноване у середині 50-х років ХІХ століття старовірами-переселенцями з "Боровецкой слободы", нині - села Пилипи-Борівські, що на Вінниччині, тож книга, кілька десятків екземплярів якої ми привезли вам у подарунок , безперечно буде цікавою для жителів с. Покровки, які так бережно ставляться до своєї історії та старообрядницьких традицій».

Книгу вінничанина Вадима Вітковського презентували у Молдові

Учасники зустрічі і справді з великою зацікавленістю гортали сторінки книги, вишукуючи світлини із знайомими обличчями або співзвучні прізвища .

Вчителька історії Євдокія Миколаївна від імені односельців щиро подякувала вінничанам за теплу зустріч та за увагу до історичного минулого с. Покровки, яке і нині ревно береже свої давні традиції. У селі налічується 450 дворів та трохи більше тисячі жителів, проте за кілька останніх десятиліть всього чотири родини виїхали із села. На заробітки за кордон теж ніхто не виїжджає. Роботи усім вистачає в рідній Покровці : селяни вирощують малину та фрукти у власних садах.

Книгу вінничанина Вадима Вітковського презентували у Молдові

Сільський голова Іван Рильський люб’язно ознайомив вінницьких гостей із експозицією музею історії та культури с. Покровки , пригостив ароматним чаєм із традиційного самовара та висловив впевненість, що співпраця, яку започаткувала творча зустріч триватиме і розширюватиметься.



Переглядів: 3075
Поширень: 0