Будь-який фестиваль - це не лише концерти. Фестиваль - це свято спілкування. Так напередодні відкриття фестивалю відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців на призи міського голови Сергія Моргунова в залі філармонії Плеяда і майстер класи із зірками світового джазу.

23 вересня у Вінницькому училищі культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича відбулася зустріч двох світових зірок - Аркадія Шилклопера, валторна(Німеччина) і Джона Сесса, туба(США) - із студентами. Музиканти не просто грали і розповідали про свою творчість. Вони створили атмосферу невимушеності, відкритості і радості спілкування. Був у зустрічі й елемент майстер-класу. Йшлося про ритм як явища взагалі і про музичний ритм. Все відбувалося в ігровому варіанті. Зал тупав, плескав, промовляв склади. Вдалося навіть добитися ритмічного чотириголосся. Із захопленням слухачі сприйняли п‘єси, виконані джазменами. Валторна і туба не так часто використовуються у джазі взагалі, а тут вони звучали ще й дуетом. І це було не просто віртуозно. Інструменти співали. Ну, а запальні джазові ритми надавали драйву. Словом, зарядили нас такою творчою енергією, якої вистачить надовго

Просвітницька функція фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST

25 вересня в креативному просторі АРТИНОВ відбулась творча зустріч учнівської молоді та всіх бажаючих із американським саксофоністом Дереком Брауном (США).

Відвідувачам майстер-класу саксофоніста Брауна поталанило дізнатись майже про всі секрети гри новатора. А Дерек написав про Вінницю так: «That was one of my most enjoyable concerts EVER!». Під час спілкування Дерек зазначив про необхідність слухати своїх вчителів та навчатись класичним прийомам гри. Але й експериментувати теж не забувати.. «Тренуйтесь багато, до втоми, до больових відчуттів на губах. На відпрацювання одного з прийомів можна потратити кілька місяців. Але не всі «приколи» згодяться у виступі, щось з викрутасів не матиме практичного застосування, будьте готові до цього» - підкреслив саксофоніст .

Просвітницька функція фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST: відомі джазмени зустрілись із вінницькою молоддю

На прикінці зустрічі бешкетник Браун зізнався, що хвилюється кожного разу виходячи на сцену. «Починаючи робити те, що мені подобається, мандраж проходить і я веселюсь і бешкетую, зазиваючи всіх Вас музикувати разом.»

Просвітницька функція фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST: відомі джазмени зустрілись із вінницькою молоддю

Для виховання майбутніх музикантів такі зустрічі та спілкування із зірками дуже важливі. Під час розмов молоді люді відкривають для себе таємниці музичної професії та знайомляться із непростою буденністю професійних музикантів. Завдяки організаторам міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST такий діалог став можливим.

За матеріалами Н. Кушки



Переглядів: 2418
Поширень: 0