Аматорський театр «Ресурс» (м. Вінниця, Україна) гастролюватиме в Латвії зі спектаклем українською мовою «Райніс і Аспазія. Роман у листах». Вистава присвячена подружжю латиських письменників-класиків і культурних діячів Райнісу і Аспазії буде показана латиській та українській громадам Риги 21 жовтня в Академічній бібліотеці Латвійського університету та 25 жовтня в Меморіальному музеї Райніса і Аспазії (Рига). Підготовка і організація гастрольного туру до Латвії відбулась за підтримки Посольства Латвії в Україні, Посольства України в Латвії та Товариства підтримки України.

Прем’єра вистави відбулась 22 вересня 2015 року у Вінницькій обласній бібліотеці імені Тімірязєва в рамках літературного вечора до 150-річчя видатних письменників за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Латвії в Україні Аргіти Даудзе. Джерелом для написання сценарію стали поезія і листи Райніса і Аспазії в українському перекладі Рауля Чілачави, а також щоденники Райніса. Адже це був унікальний в світовій історії союз особистостей, рівноцінних творчо і духовно.

У одноактній виставі тривалістю 40 хвилин гармонійно переплелись біографія, поезія і листування подружжя, акторська гра супроводжується музикою і відеорядом. На основі свідчень латиських експертів, артисти наскільки можливо проникають у душу, переживання і стосунки письменників, щоб передати їх глядачам. Під час підготовки до вистави багато корисної інформації (англомовна книга про Аспазію, світлини, розповіді про життя та особливості характерів головних героїв) надали головний експерт по музеях Райніса і Аспазії др. Яніс Залітіс та директор Дому-музею Аспазії в Юрмалі – Арія Ванага. На основі цих розповідей, а також статті Рути Марьяш про Аспазію була написана біографічна частина сценарію.

Молодий театральний колектив «Ресурс» у постановці «Райніс і Аспазія. Роман у листах» розкриває найвищі людські цінності й збереження своєї національної ідентичності через творчість та життя великих постатей світової літератури. «Сьогодні наша країна переживає важкі часи й особливо потребує укріплення дружніх зв’язків, розвитку духовно-культурних взаємин зі світовою спільнотою. Зробити свій невеличкий вклад в укріплення українсько-латвійських зв’язків та долучитись до багатої латиської культури - для нас почесно і відповідально» - стверджує режисер і сценарист Ліна Мельник.



Переглядів: 3565
Поширень: 0