У понеділок, 7 листопада, о 15:30 у ВДПУ імені М. Коцюбинського відбудеться відкриття виставки «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія». У відкритті візьме участь Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс.

Перед відкриттям виставки для студентів ВДПУ імені М. Коцюбинського та усіх бажаючих пан Люк Якобс спільно із завідувачем науково-дослідного та експозиційного відділу історії України ХІV ст. – поч. ХХ ст. Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького Валентиною Лазебник прочитає лекцію на тему бельгійських інвестицій в економіку України ХІХ ст. – початку ХХ ст., зокрема заводів на території Донецької і Луганської областей.

Посол Бельгії в Україні відкриє виставку у Вінницькому педагогічному університеті

Виставка «Україна-Бельгія» руйнує міф про радянську індустріалізацію центру, сходу та півдня України. Проект акцентує увагу на європейському періоді в історії розвитку регіону, який на сьогодні недостатньо досліджений і залишається маловідомим для широкого загалу. Розвиток гірничо-металургійної промисловості у Придніпровсько-Донецькому краї відбувався завдяки залученню капіталу підприємців із Англії, Франції, Німеччини, Швейцарії, а також досвіду іноземних інженерів. Особливо значним був вплив бельгійського підприємницького капіталу, через що Придніпровсько-Донецький регіон називали «Українською Бельгією». На виставці представлені майже 250 історичних документів та світлин тих часів, які яскраво і детально відтворюють цей важливий період.

Посол Бельгії в Україні відкриє виставку у Вінницькому педагогічному університеті

Основою для виставки стала колекція дніпропетровського мецената Дмитра Піркла, який протягом 2011-2015 років купував історичні документи у Європі. Зібрані матеріали передали Дніпропетровському національному історичному музею імені Дмитра Яворницького. Директор музею, Надія Капустіна, ініціювала їхнє вивчення та аналіз. Подальші дослідження проводила Валентина Лазебник, завідувач науково-дослідного та експозиційного відділу історії України ХІV ст. – поч. ХХ ст. Експозицію сформували Валентина Лазебник та дизайнер Юрій Малієнко.

Посол Бельгії в Україні відкриє виставку у Вінницькому педагогічному університеті

У рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» виставка «Україна – Бельгія» протягом літа 2016 року відвідала Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Краматорськ, Маріуполь, Дружківку, Костянтинівку та Слов’янськ. Із ініціативи куратора проекту та випускника Інституту історії, етнології та права ВДПУ імені М. Коцюбинського Леоніда Марущака виставку представлять у Вінницькому педагогічному університеті.

Подія відбувається за підтримки Посольства Королівства Бельгія в Україні, Компанії «Сесвандерхаве-Україні» – лідера в галузі селекції і насінництва цукрових буряків, Компанії «Глини Донбасу» (група компаній «Сібелко») – світового лідера у галузі виробництва промислових мінералів.

Посол Бельгії в Україні відкриє виставку у Вінницькому педагогічному університеті

Лекція та відкриття виставки відбудуться 7 листопада о 15:30 у 114 аудиторії 1-го корпусу ВДПУ імені М. Коцюбинського (вул. Острозького, 32). Виставка працюватиме до 11 листопада. Вхід вільний.

Фото з відкриття виставки в Українському кризовому медіа-центрі, Київ, 2016



Переглядів: 3168
Поширень: 0