Вже на початку грудня у Вінниці відбудеться презентація першого за часів незалежності, повного видання-довідника про пам’ятки історії та культури міста.

Про це Vежі повідомив один із співавторів книги, голова “Вінницького історичного товариства” Олександр Федоришен.

Це назамінна річ для тих, хто досліджує минуле Вінниці, займається організацією та проведенням екскурсій і просто любить своє місто. Востаннє подібна книга про Вінницю та область була видана ще за часів Союзу. Кілька років тому побачила світ словникова частина. Тож поява оновленого довідника про місцеві пам’ятки культури – справді визначна подія”, – розповів Федоришен.

Над виданням у складі обласної робочої групи працював авторський колектив з 26-ти осіб: це вінницькі історики, архітектори, краєзнавці, викладачі вишів. Загалом – це розширений та детальний, ілюстрований довідник по кожній міській споруді, пам’ятнику, меморіальній дошці, яка має статус пам’ятки. Книга має окрему кольорову вставку із зображеннями та ілюстраціями до кожного об’єкту. Обсяг видання – 223 сторінки, чи потрапить вона для вільного продажу у книгарні – поки не відомо.

Наразі йдеться про два наклади для Вінницької міської ради та обласної адміністрації: по 500 та 300 примірників відповідно. Ці книги потім будуть розподілені між міськими та обласними бібліотеками, вузами, школами та ін. Однак навіть учорашня реакція на пост про цю книгу продемонструвала – попит на видання буде значно більшим. Ми зараз обговорюємо варіант публікації книги у PDF-форматі у Мережі для загального безкоштовного доступу. Так само спробуємо вирішити питання продажу у книгарнях, однак з цим складніше, адже постане питання авторського права кожного з 26-ти авторів”, – пояснює історик.

Олександр Федоришен розповідає, що ця книга – відправна точка до підготовки наступного аналогічного видання про Вінницю та Вінничину: “Насправді, навіть цей продукт вже потребує оновлення хоча би з огляду на те, що до видання, зокрема, не потрапили об’єкти, котрі не мають спеціального статусу, наданого державою. Тож після презентації цього довідника почнемо роботу над наступним – ще більш повним”.

Про точну дату і місце проведення презентації її організатори обіцяють повідомити згодом – стежте за оновленнями.



Переглядів: 3305
Поширень: 0