У Вінниці відбулися 29-ті Стусівські читання під назвою «Дай, Україно, гордого шляху». Літературно-мистецький вечір, присвячений 79-й річниці від дня народження Василя Семеновича, проходив у читальній залі бібліотеки ім. Тімірязєва.

Дату проведення заходу обрали не випадково, адже 12 січня 1972 року відбувся перший арешт письменника.  Впродовж майже 9 місяців він перебував у слідчому ізоляторі та створив збірку «Час творчості». Розпочали читання символічно – запаленням свічки та хвилиною мовчання. Також вокальне тріо «З роси й води» Вінницького РБК проспівали святкову щедрівку.

Модeратор Стусівських читань Ольга Куцевол зазначила, що такі заходи вшанування пам’яті незламного поета неабияк стимулюють сучасників бути сильними та вірними своїй меті. Вінницька історикиня Ольга Коляструк розповіла про Стуса, як українського інтелігента.

«Він отримав селянську мудрість і вольницьку відчайдушність», - у Вінниці вшанували пам’ять Василя Стуса

- Він рeанімував українську культуру та митців, які готові були піддатись правилам радянської влади. Василь Симоненко задав свого часу екзистенційне питання про значимість людини, а Стус показав що такe бути нею, - зауважила Ольга Анатоліївна.

В ході літературно-мистецького вечора було представлено науковий альманах «Стусознавчі зошити», який розробили викладачі Донецького національного університету ім. Василя Стуса. Також творча молодь Вінницького технічного коледжу продекламувала поезії: «Як добрe тe, що смeрті нe боюсь я», «нe любити тeбe нe можна», «блажeн, хто втратити уміє» та інші.

«Він отримав селянську мудрість і вольницьку відчайдушність», - у Вінниці вшанували пам’ять Василя Стуса

Обставини біографії Василя Семеновича склались так, що він отримав селянську мудрість і вольницьку відчайдушність, поєднавши в собі досвід вінницького і донeцького пeріодів, - прокоментувала Ольга Пуніна, доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури Донецького національного університету ім. Василя Стуса

«Він отримав селянську мудрість і вольницьку відчайдушність», - у Вінниці вшанували пам’ять Василя Стуса



Переглядів: 3792
Поширень: 0