Віртуозний вихор від неперевершених VOŁOSI стає вже своєрідною весняною традицією у Вінниці. Таке собі бієнале віолончелей та гуральських скрипок, адже перший виступ у нашому місті, тоді ще доволі молодого гурту, відбувся у березні 2013 року, потім вони побували у нас з безкоштовним концертом у січні 2015-го з побажанням миру на Донбасі, в січні цього року вони проїхалися з туром по прифронтових містах і ось – нове турне. 

В рамках світового туру польський гурт знову завітає в Україну та дасть три концерти наприкінці квітня у Хмельницькому, Житомирі та Вінниці. Музиканти приїдуть до Вінниці на запрошення Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці і цей виступ відбудеться з нагоди Дня Конституції, який поляки відзначають 3 травня.

Вінницький концерт розпочнеться на сцені обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Садовського 29 квітня (субота) о 16.00. Запрошення на концерт можна отримати у касі театру. Вхід вільний!

Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто

Струнний колектив VOŁOSI виник на весіллі. Скрипаль, випускник музичної академії Кшиштоф Ласон запросив музикантів із довколишніх сіл на вечірку з нагоди свого одруження. Після цього вони з братом Станіславом, віолончелістом, що закінчив ту ж академію, вирішили поєднати здобутки своєї класичної освіти з невимушеністю гуральських музик – мешканців гір, в яких сходяться кордони Чехії, Польщі та Словаччини.

Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто

На європейській world music сцені VOŁOSI заявили про себе у 2010 році виступом на «Новій традиції» – найавторитетнішому польському фестивалі, що спеціалізується на нових формах осмислення фольклорної музики. Сполучення балканських, трансильванських і карпатських мотивів з класичними мелодіями європейських композиторів, майстерність і невимушеність, енергія та елегантність прийшлися до смаку критикам і публіці – VOŁOSI отримали мало не всі можливі винагороди фестивалю. З незмінним успіхом вони виступали в Грузії, Данії, Німеччині, Японії, Норвегії, Словенії, Бельгії та навіть в Стольгольмскій Ратуші у присутності його величності Карла XVI Густафа, Короля Швеції.

Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто

Українська публіка познайомилася з гуртом під час міжнародного фестивалю АртПоле’2012, засвідчивши свої враження восьмиразовим викликом на біс. З того часу VOŁOSI дали кілька десятків концертів в різних українських містах – від Алчевська до Ужгорода. З часу останнього виступу у Вінниці вони встигли записати новий альбом під назвою Nomadism, тож прозвучить чимало нових композицій. «…Різноманіття можливостей, вільний рух між місцями, стилями і мовами, порив до подолання стереотипних способів мислення і поведінки», – кажуть про неї самі музиканти. «...Прекрасне поєднання витончених мелодій, вигадливих аранжувань і коротких імпровізацій, що робить гурт неповторним і завжди актуальним для спраглого до пригод слухача», – додають музичні оглядачі.

Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто

Музиканти VOŁOSI легко вплітають класичні мелодії європейських композиторів у потоки балканських, трансільванських і карпатських мотивів, поєднуючи вишуканість і майстерність виконання з невимушеністю, спонтанністю та надзвичайною емоційністю. Їх музика – наче перший порив березневого вітру, від якого прокидаються дерева, ламається лід, а річки виходять з берегів. Майстерність найвищого рівня поєднується у них з невимушеністю, а енергія – з класичною вишуканістю. Віолончель, контрабас і скрипки в руках цих натхненних віртуозів народжують музику, в якій звучить щось дуже близьке і в той самий час абсолютно незвичайне, невідоме, невловиме.

Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто Темпераментний польський струнний колектив VOŁOSI втретє завітає у наше місто

Вони грають палко, пристрасно, віртуозно, з натхненням. Енергія згенерована їх грою нестримною хвилею вкриває слухачів. У хлопців вражаюча самовіддача, невимовний запал та, вочевидь, великий запас смичків: впродовж всього концерту Volosi гублять волосся зі смичків – за такої гри це неминуче. Але ж натомість вони здобувають палких прихильників! Тож, наступної суботи всі у театр!



Переглядів: 2024
Поширень: 0