27 травня на сцені Вінницького академічного обласного театру ляльок «Золотий ключик» відбудеться прем’єра першої великої вистави театру-студії «Птаха» (КЗ «Центр концертних та фестивальних програм»), в якій займаються діти від 7 до 15 років.

«Птаха» існує з 17 вересня 2016 року, але її вихованці вже брали участь з окремими номерами у великих міських святах. Чотири учасника театру-студії «Птаха» також брали участь у виставі театру «Сьоме небо» «Зоре моя вечірняя» за Т. Г. Шевченком, прем’єра якої відбулась цьогоріч на день народження Кобзаря. І весь цей час діти готували прем’єру під пильним керівництвом режисерки Марини Ревенко і навіть встигли отримали запрошення на міжнародний фестиваль.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

Ліричну драму на одну дію «Шовкова зоря, або навчи мене співати» авторства Анни Багряної вибрано не випадково. «Письменниця Анна Багряна, якій подобається наша творчість, дала дозвіл на постановку своєї п’єси. Це філософська казка, красива, духовна сучасна легенда про кохання, про те, що заради кохання не треба губити інше життя, навіть якщо це життя гірської квітки», - розповідає режисерка. Всього у студії займається 15 дітей і всі вони беруть участь у виставі. «З дозволу авторки, я переробила текст п’єси, змінила кількох персонажів виходячи з кількості дітей у театрі. Так у п'єсі був один казкар, а я змінила цей персонаж на трьох чаклунок-мольфарок, оскільки дія відбувається у карпатських горах. Був ще персонаж Вітра, який закоханий у квітку Едельвейску, а ми зробили ще додаткових персонажів помічників Вітерця. Так само ми додали Едельвейсці подруг-квіточок і подруг-зірочок. Моє головне завдання, щоб діти виступали на професійній сцені усім театром», - продовжує Марина Борисівна.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

У травні минулого року письменниця і драматург Анна Багряна вперше завітала до Вінниці на виставу за її п’єсою «Над часом» народного театру-студії «Сьоме небо» ВНМУ ім. М.І. Пирогова. Тоді авторка щиро дякувала за неординарну постановку, за нове бачення її твору, адже у виставі були задіяні люди з обмеженими фізичними можливостями. Та постановка здобула низку нагород на міжнародних театральних фестивалях.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

Як діти навчаються бути акторами? Спочатку були вправи з сценічної мови, на уважність, темпоритм, етюдні вправи на різну тематику, тепер вже – ціла вистава. «Діти молодці! Важко, але усі намагаються створити свої неповторні образи. Я надзвичайно пишаюся витримкою та старанням молодих артистів. Це надзвичайно талановиті та працьовиті діти!», - з любов’ю говорить про своїх вихованців Марина Борисівна Ревенко.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

У виставі багато хореографічних малюнків, які ставила учасниця «Сьомого неба» Олеся Усата. «Так дорослі актори допомагають маленьким. Два моїх театри живуть спільним театральним життям. Костюми пошили Надія Кацара, Тетяна Мельник, Людмила Щапіна. Чудові квіточки-едельвейски робила мати нашої головної героїні Ольга Кришталь. Сценографію робила Лариса Біла, яка впродовж вже 14 років постійно працює з нашим колективом. Допомагав у виготовленні декорацій тато нашої наймолодшої учасниці Микола Понятовський», - продовжує розповідати режисерка вистави.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

Спеціально на прем'єру вистави «Шовкова зоря або навчи мене співати» з Болгарії у Вінницю приїде авторка твору Анна Багряна. Молоді актори, батьки та усі присутні матимуть нагоду познайомитися з чудовою людиною та талановитою письменницею, творчість якої відома не лише в Україні.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

Ганна Юріївна Багрянцева (літературний псевдонім Анна Багряна) – українська поетеса, прозаїк, драматург, перекладач. Перекладає з польської, болгарської, македонської та російської мов. Донька літератора, видавця, журналіста Юрія Багрянцева, рідна сестра письменниці, журналістки, громадської діячки Олени Багрянцевої. Дружина болгарського поета, драматурга, перекладача, барда Димитра Христова. Дитячі роки пройшли в селищі Борова Фастівського району. У 1989 році переїхала до Києва. У 2004 році закінчила з відзнакою магістратуру Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (спеціальність – українська мова та література). З 2004 року член Національної спілки письменників України. Анна Багряна є авторкою 7 поетичних книжок, трьох романів, трьох книжок для дітей та близько півтора десятка книжок поезії і прози в перекладі з болгарської, македонської, польської та інших мов.

Театр-студія «Птаха» запрошує на свою першу прем’єру

А далі слова вдячності від Марини Борисівни Ревенко: «Велика подяка головному режисеру Олександру Свіньїну та директору обласного театру ляльок Михайлу Байдюку за надану можливість безкоштовно виступати на професійній сцені. Особлива подяка за підтримку, розвиток і популяризацію театрального мистецтва директору департаменту культури Вінницької міської ради Максиму Філанчуку та директору КЗ «Центр концертних та фестивальних програм» Ользі Дерновій. А також усім «пташенятам» та їх батькам!»

Всі фото вихованців "Птахи" - Вадим Козловський



Переглядів: 5003
Поширень: 0