В рамках святкування Дня Європи у Вінниці, Міжнародного Дня музеїв та Року Японії в Україні 18 травня 2017 року (четвер) о 17:00 в приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею (вул. Соборна, 19) відкривається виставка козацької та самурайської зброї, а також перснів-печаток козацької старшини: «Шлях воїна-один на двох» з приватної колекції FELDMAN FAMILY MUSEUM.

Партнери проекту: Вінницький Краєзнавчий Музей, Центр історії Вінниці.

Відвідувачі матимуть чудову нагоду познайомитися з експозицією виставки, де представлено близько 80 предметів з музейного зібрання колекціонера і мецената Олександра Фельдмана. Серед експонатів безцінні реліквії козацької доби — поруч із шаблями, ятаганами, ножами, кинджалами, вістрями списів і рогатин, келепами та чеканом можна побачити старшинські символи-відзнаки: перначі, шестопер, срібний пояс, а також персні-печатки або сигнети середини XVI — початку XVIII ст. Ці предмети у козацькому житті набували сакрального значення: вони передавалися у спадок і з часом перетворювалися з сімейних реліквій на історичні символи нашої країни.

Вінничан запрошують в краєзнавчий музей на виставку козацької та самурайської зброї

У експозиції представлена і самурайська зброя – давні вишукано оздоблені самурайські мечі, а також інша зброя, викувана кращими японськими майстрами. Меч для самурая вважається священним. Основою виховання кожного хлопчика в Японії є кодекс самурайської етики − бусідо (шлях воїна). Це впровадження ідей патріотизму, мужності, відданості своєму народу. Кожен із цих унікальних предметів цікавий і як витвір зброярського мистецтва, і як геральдична пам’ятка, і як раритет, пов’язаний з долями конкретних людей та історичним минулим.

Вінничан запрошують в краєзнавчий музей на виставку козацької та самурайської зброї

Виставка надає можливість провести паралелі між такими несхожими на перший погляд соціокультурними явищами та військовими традиціями, як козацтво і самурайство. Але найнесподіваніше порівняння допомагає пізнати й гідно оцінити власну культурно-історичну спадщину, побачити її в контексті світової історії, засвідчити вагу моральних цінностей — мужності, честі, патріотизму, самопожертви у сучасному українському суспільстві.

Автор колекції Олександр Фельдман впевнений, що такі виставки в українських музеях популяризують історію і культуру українського народу, а саме культурна спадщина є одним з основних стовпів величності Української Держави.

У перший день роботи виставки - вхід вільний.



Переглядів: 3061
Поширень: 0