Твори визначного польського композитора-романтика протягом трьох днів виконували молоді музиканти.

У всьому світі 2010 рік музичний світ визначає як рік Шопена, адже 1 березня виповнюється 200 років з дня народження генія музики. Фредерік Шопен відомий як «поет фортепіано» - кожен з його творів – романтична мініатюра, але, разом з тим, і насичена складними технічними прийомами річ.

Шопена грають у всіх музичних училищах та консерваторіях, немає жодного піаніста у світі в репертуарі якого не було б його ноктюрнів або балад. Але важливим є те, що всі його твори потрібно грати не лише володіючи технічними прийомами, а, головне, відчувати їх по-справжньому, серцем. Щирі переживання за долю свого народу геній Шопена вмів втілювати в прекрасних мелодіях, пронизаних печаллю, глибиною та широтою душевних переживань.

Сергій Григоренко

Відкрити вінницьку Шопеніану мав честь лауреат багатьох конкурсів та учасник низки міжнародних фестивалів Сергій Григоренко. Він нещодавно проходив стажування в музичній академії імені Фредеріка Шопена у Варшаві під керівництвом професора Казимира Гержода., а цей виступ відбувся за підтримки Польського Інституту в Україні. Ноктюрни та мазурки, полонези та фантазії, що звучали у виконанні талановитого піаніста, зачарували вінницьких любителів класичної музики.

Андрій Луньов

Наступного дня прихильників творчості Шопена, що зібрались у концертній залі Віницької обласної філармонії, чекав інший молодий майстер фортепіано – обдарований піаніст з Києва Андрій Луньов. Лауреат міжнародних конкурсів у першому відділенні виконував обрані твори польського композитора сам, а у другому - разом з камерним оркестром „Арката” під диригуванням Георгія Куркова, звучав славетний перший концерт для фортепіано з оркестром Фредеріка Шопена. Андрій Луньов продемонстрував високу виконавську майстерність, за що вдячна публіка нагородила його довгою овацією.

Юлія Самоєнко

Заключний день вінницької Шопеніани відзначився виступами трьох юних землячок, що наразі навчаються у вищих музичних навчальних закладах Києва та Львову. Юлію Самоєнко, Юлію Воропаєву та Марину Бєлякову об’єднує те, що всі вони розпочинали музичну освіту у Віницькому училищі культури та мистецтв імені М.Леонтовича у класі викладача Раїси Семенівни Кушнір.

Юлія Воропаєва

Після виконання студентками творів Ф.Шопена, Р.Шумана, М.Равеля та Й.Брамса на сцену запросили вчителів, чий викладацький талант виховав трьох лауреаток міжнародних конкурсів. Вінничани надзвичайно тепло вітали обдарованих землячок.

Марина Бєлякова

Всю палітру романтичних відчуттів Фредеріка Шопена вдалось відобразити молодим піаністам у рамках виступів присвячених 200-річчю польського композитора. Численні слухачі були вдячні організаторам концертів за приємні вечори.


Переглядів: 5097
Поширень: 0