Сяюче сонце весняного полудня прокладає крізь високі вікна музею блискучі доріжки. Яскраві відблиски лягають на стенди та засклені столи на яких виставлені пожовклі невеличкі фотокартки.

фестиваль-конкурс „Минуле Поділля у старій світлині”

Людей, з урочистими або усміхненими обличчями з цих зображень, поєднала історична епоха та місце проживання – тут зібрані світлини датовані кінцем ХІХ та початком ХХ сторіччя, що дають уявлення про життя населення подільського краю.

В експозиції представлено 1122 фотографій, які охоплюють період 1870-1930 років. Надзвичайно цікаво вглядатись в інтелігентні обличчя, роздивлятись костюми та предмети зображені на світлинах збережених для історії. На відкритті виставки були і люди, що приносили фотографії. Ось 60-ти річна Надія Василівна Рибак розповідає про фото церковного хору, на якому зображено її бабусю, пригадує історії які чула від старенької ще в дитинстві.

0-ти річна Надія Василівна Рибак розповідає про фото церковного хору, на якому зображено її бабусю

Ці фотокартки зібрані були завдяки фестивалю-конкурсу „Минуле Поділля у старій світлині”. 12 листопада 2009 року з ініціативи заслуженого художника України та мецената Володимира Євгеновича Козюка було об’явлено, що кожен володар раритетних зображень, що були зроблені на Поділлі до 1930-х років, може принести їх до музею та отримати нагороду за свій вклад у історію. Працівники музею розповідають про людей, які приносили фотографії та розповідали історії з минувшини, з життя своїх родин. Таким чином історія родин стала надбанням народу.

фестиваль-конкурс „Минуле Поділля у старій світлині”

Завдяки проведенню фестивалю стали відомі імена відданих краєзнавців, дослідників історії свого села: В.В. Волошенюка (с.Красненьке Іллінецького р-ну), Г.К. Красовської (с. Пилява Тиврівського р-ну), Ю.П. Зозулі (с. Довжок Ямпільського р-ну). Значні добірки фотографій з родинного архіву передали Л.П. Горбунова, Е.П. Костюк, О.В, Іщук, Є.П. Кряжик, Т.М. Воробієнко, І.А. Смирнов, В.Є. Кіхтенко. Одне з найстаріших фото надійшло від А.П. Григоренко. Загалом до музею потрапили від закладів культури і освіти – 765 світлин, від приватних осіб – 357. Географія надходжень охоплює всі райони Вінницької області. Особливо активну участь у заході взяли Іллінецький та Бершадський райони, м. Ладижин. Серед установ Вінниці варто відзначити ЦМБ ім.. І. Бевза та технічний ліцей.

фестиваль-конкурс „Минуле Поділля у старій світлині”

У масштабній виставці, створеній за підсумками фестивалю, виокремлюються такі цікаві для дослідників теми, як церковні хори на Поділлі, подільське весілля, військова історія подільських містечок, виробництво і сільське господарство першої половини ХХ ст., тощо.

фестиваль-конкурс „Минуле Поділля у старій світлині”

За словами представників музею більшість робіт буде повернено власникам, але перед тим з них зроблять копії, які займуть чільне місце в експозиції музею, на виставках „Вінниця і вінничани”, „Міста і містечка Вінниччини”, будуть опубліковані в альбомі „Думи про Поділля”, у науково-популярних виданнях з історії Вінницької області. Заступник голови обласної державної адміністрації Л.М. Спиридонова нагородила грамотами-подяками та колекційними виданнями альбомів з історії Вінниччини переможців конкурсу. Грошову премію було поділено на три категорії: 4 по 500, 4 по 300 та 4 по 200 грн. Меценат та колекціонер В. Козюк обіцяв біля 20 фотокарток включити до нового альбому, який він готує до випуску.

фестиваль-конкурс „Минуле Поділля у старій світлині”

До 11 квітня триватиме виставка у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею. Приходьте та занурюйтеся у минувшину продивляючись пожовклі світлини та вдивляючись в обличчя людей.


Переглядів: 7569
Поширень: 0