У Вінницькому державному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського 27 березня відбудеться прем’єра вистави «Політ над гніздом зозулі» за однойменним романом Кена Кізі (п’єса Дейла Вассермена).

Над спектаклем працює заслужений діяч мистецтв України, режисер Національного драматичного театру ім. М. Заньковецької Вадим Сікорський (на фото).

Львівський глядач добре пам’ятає дебютний «Політ…» Вадима Сікорського на заньківчанській сцені у 2002 році. Вистава тривалий час не сходила зі сцени. Чому режисер узявся за постановку спектаклю у Вінниці?

- Торік, - розповідав «ВЗ» Вадим Сікорський, - на вінницькій сцені я поставив комедію-притчу «Хелемські мудреці», яка на V Регіональному фестивалі комедії у Чернівцях «Золоті оплески Буковини» отримала Гран-прі. Згодом адміністрація Театру ім. Садовського запросила мене поставити «Політ над гніздом зозулі». Це буде інша вистава, ніж у заньківчан. Гратимуть інші актори. Вони інші за своєю психофізикою. Хіба можна говорити про дві рівноцінні вистави у різних театрах, якщо навіть одну і ту саму роль актор щоразу грає інакше, вносить в образ щось нове?!

- На мені велика відповідальність, - продовжує режисер-заньківчанин. - «Політ…» співаний-переспіваний відомими театральними і кінорежисерами. Болгари просто «вбили» театралів своєю постановкою. Ще у 2002 році, готуючи прем’єру на заньківчанській сцені, можна було впасти і не піднятися або вийти переможцем. Та Львів не втрачав інтересу до моєї вистави «Політ…». Я так само дивлюсь на світ і людські стосунки. Це твір про людську гідність: що з нею робити і як не втратити. Часто запитують: «Психлікарня – це модель суспільства чи, навпаки, суспільство – відображення лікарні?». Скоріш за все – всі ми… в лікарні. У нашому світі є свої макмерфі (непокірні задири й азартні гравці у саме життя). Є також свої медсестри ретчеди, які намагаються перетворити людину в бездушний покірний механізм.

На роль Макмерфі і медичної сестри Ретчед режисер запросив заслужених артистів України Анатолія Вольського та Надію Кривцун (у другому складі – Олена Пархоменко); Дейла Гардінга – народного артиста України Валерія Пруса; Чезвіка – Володимира Оліфіра.


Переглядів: 3327
Поширень: 0