24 листопада о 17.00 у «Галереї XXI» («ІнтерШик») відбудеться відкриття персональної виставки вінницького художника Миколи Сороки. Буде презентовано серію робіт під назвою «Оптичні мелодії». Це живописна проекція настроїв та спостережень митця, що розглядаються в асоціативних формах та структурах.

Микола Сорока один з найпарадоксальніших художників Вінниці. Він шукає, експериментує та знаходить тільки йому притаманну мову та стилістику твору. Микола Сорока працює в техніці олійного живопису, графіки, батику, відео та кіно інсталяцій. Концепція його творів забарвлена «поетикою невидимого» і естетичною оцінкою результатів дослідження «видимого» в проявах кольору: різнобарвні хвилі від акустики фарб провокують свідомість до споглядання всієї загадкової площини картин. Послідовність римованих плям поєднується з фігуральним рухом площин, ніби підтримуючи гротескний діалог невідомих часточок всесвіту. Мелодії просторових меж доповнюються настроєм образності на грані асоціативного абсурду. Що чи кого зображено глядач мусить вирішувати сам.

Цієї п'ятниці вінничан запрошують на відкриття виставки  "Оптичні мелодії"  Миколи Сороки

Duet, 2012

Микола Сорока належить до покоління митців постмодерну, космополітів актуального мистецтва, які вільно себе почувають в середовищі всесвітньої історії мистецтв. Картини Миколи Сороки передають гармонійну ідею, пов'язану з древньою традицією метафізичних перевтілень знань у візуальну символічну мову. Композиційна і колористична організація полотен дозволяє різноманітність смислових трактувань. Художник легко грає кольорами, формами і фактурою: у його полотнах є особливий, майже музичний ритм.

Цієї п'ятниці вінничан запрошують на відкриття виставки  "Оптичні мелодії"  Миколи Сороки

Німі ноти, 2014

Образно-поетичне сприйняття художника в парадоксальних авторських інтерпретаціях породжує мальовничі притчі. Ця міфологія, яка нічого не пояснює, звертає увагу на самодостатність поетики міфу: глядачів його картин заворожують калейдоскопічні візерунки та дотепні герої яскравих картин художника. «Я не дотримуюсь якоїсь одної хвилі. У моїх картинах є трішечки постмодернізму, трохи дадаїзму, символізм, сюрреалізм. Але в картині обов’язково мають бути емоції. Приховані або ні, але в будь-якому випадку робота має нести якийсь заряд. Вона повинна інтригувати», – розповідає художник про свою творчість.

Цієї п'ятниці вінничан запрошують на відкриття виставки  "Оптичні мелодії"  Миколи Сороки

Микола Сорока

Цієї п'ятниці вінничан запрошують на відкриття виставки  "Оптичні мелодії"  Миколи Сороки

Медицирк, 2015

Творчий шлях художника: першу художню освіту Микола Сорока отримав у Вінницькій художній школі (1985р.), професійне зростання вдосконалював у Дніпропетровському художньому училищі (1989р.) та Львівській академії мистецтв (1995р.). Персональні виставки: Вінниця, Дніпропетровськ, Львів, Краків, Київ і Клівленд (США). Картини знаходяться у музеях, галереях і приватних колекціях Австралії, США, Німеччини, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Португалії, України та Росії.



Переглядів: 2344
Поширень: 0