11 квітня, у Вінницькій ОУНБ ім. К. А.Тімірязєва відбувся Великодній етнодень «Великодні дзвони», який є продовженням започаткованого бібліотекою циклу народознавчих заходів «У звичаях й традиціях Поділля пізнавай». Віддаючи шану минулому, беручи все найкраще у наше сьогодення, ми відроджуємо найдорожче, що є у народу: його мову, пісню, історію, традиції, обряди.

Про Великодню обрядовість на Поділлі розповіла етнограф ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського Катерина Пірус. Зокрема зупинилась на Веснянках – старовинних обрядових піснях, пов’язаних з початком весни і наближенням весняних польових робіт. Їх різновидом є гаївки-пісні, що виконуються тільки у час великодніх свят. Найголовнішим залишається те, що всі веснянки, як би їх не називали – це ті пісні, що звеселяють людей, несуть в їхні душі красу і оптимізм та є дорогоцінним скарбом ранньої культури наших прапрадідів.

В "Тімірязєвці" відбувся етнодень «Великодні дзвони»

Учасники фольклорно-етнографічного колективу «Душі криниця», керівником якої є Катерина Пірус, разом з учнями Вінницької дитячої музичної школи №1 та Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька» співали-танцювали веснянки та гаївки, грали в «Подоляночку», «Кривий танець» та ін. Веснянки співаються майже завжди одночасно з танцями та іграми, які мають «закликати» весну та добрий урожай. Окремі танцювальні рухи нагадували оранку, сівбу руками, поління, косіння тощо. Слова пісні пояснювали ці рухи: «А ми просо сіяли, сіяли», «Ось так, ось так рвуть мак» та ін.

В "Тімірязєвці" відбувся етнодень «Великодні дзвони»

Завершив етнодень святковий благодійний ярмарок на підтримку воїнів АТО, які наразі лікуються у Вінницькому обласному клінічному госпіталі ветеранів війни. Вестибюль бібліотеки наповнився запахами смачної випічки: пиріжків з капустою, горохом та вишнями, тортиків, тістечок та інших смаколиків. Саме так підготувались працівники бібліотеки до благодійного ярмарку. Байдужих у цей день не було.

В "Тімірязєвці" відбувся етнодень «Великодні дзвони»

Цього дня всі учасники заходу отримали заряд позитивної енергії та збагатилися знаннями про звичаї й традиції наших предків. Для українців завжди були притаманні милосердя, любов до Батьківщини, повага до тих, хто віддає своє життя задля миру та спокою на нашій землі. Завдяки мужнім бійцям, що захищають незалежність та єдність України на Сході, ми можемо берегти наші традиції, звичаї, співати українські пісні та не втрачати надію і віру в краще.



Переглядів: 2240
Поширень: 0