Куратор дитячої програми ІІ Міжнародного оперного openair фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2018, голова громадської організації «Життя та розвиток громад» Лариса Білозір запрошує всіх діток взяти участь у захоплюючій вікторині і виграти чудові призи!

Правила участі максимально прості: потрібно дати відповіді на 7 запитань і разом із батьками заповнити форму учасника на офіційному сайті фестивалю OPERAFEST TULCHYN у розділі «Вікторина для дітей від Лариси Білозір».

Відповіді приймаються з 20 квітня до 15 травня (до 19.00).

Вік діток-учасників – необмежений, тож участь можуть брати і найменші крихітки, і школярі.

Перші 1000 учасників, що дадуть правильні відповіді, 16 травня о 9.00 будуть оголошені переможцями і отримають запрошення у партерну зону фестивалю на показ казкової дитячої опери «КОЗА-ДЕРЕЗА» 9 червня о 16.00 на OPERAFEST TULCHYN-2018.

Також переможці стануть учасниками спеціально створеної інтерактивної розважальної програми із захоплюючими екскурсіями, веселими конкурсами, інтерактивними іграми, зустріччю з казковими героями, чудовими призами, яскравимифотозонами та багатьма іншими сюрпризами!

- Яскраві враження, які ми отримуємо у дитинстві – найсильніші і найдорогоцінніші! Вони зігрівають серце протягом усього життя. Перша зустріч зі світом мистецтва, перший похід до театру, перший великий концерт – навіть ставши дорослими, ми можемо у деталях згадати, що відчували у ті особливі хвилини, - відзначає Лариса Білозір. - Ми щасливі зробити все, аби саме таким незабутнім спогадом на все життя для діток став ІІ Міжнародний оперний openair фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2018, який 8-10 червня пройде у неповторній атмосфері «подільського Версалю» - Палацу Потоцьких у Тульчині.

Новий сюрприз OPERAFEST TULCHYN -вікторина для дітей від Лариси Білозір

Будучи матусею двох маленьких донечок, як голова громадської організації «Життя та розвиток громад», директор з розвитку «Соціального центру МХП» та керівник благодійного фонду «Допомоги онкохворим дітям» Лариса Білозір вже багато років опікується дітками-сиротами, постійно проводить зустрічі зі школярами з усіх сільських та районних шкіл Вінницької області. Не з чуток знаючи, чого сьогодні дітинайбільше потребують і чим цікавляться, розробляючи дитячу програму, Лариса Білозір врахувала все, аби вона дійсно була цікавою юному поколінню сучасних українців.

-  Сьогодні діти відмовляються сприймати сірість, одноманітність, нудність. Їм потрібен інтерактив, цікавинки й родзинки. Тож наша дитяча програма на OPERAFEST TULCHYN-2018 буде саме такою!  Логістично сплануємо час так, щоб переможці нашої вікторини встигли відвідати все: і виставу «Коза-Дереза», і незабутні селфі-зони, і інтерактивні ігрові простори, і екскурсії до арт-резиденції «Леонтович Арт-Квартал», просторових світлових інсталяцій та креативної міської скульптури на тему мелодії Миколи Леонтовича «Щедрик», - розповідає Лариса Білозір. – Долучивши діток до світу прекрасного – до оперного мистецтва, ми подаруємо їм ще море додаткових незабутніх вражень. Доторкнутись до дитячих сердець і побачити їхні щасливі захоплені посмішки – наша головна мета!

Новий сюрприз OPERAFEST TULCHYN -вікторина для дітей від Лариси Білозір

Новий сюрприз OPERAFEST TULCHYN -вікторина для дітей від Лариси Білозір

Цікаві факти про дитячу оперу «КОЗА-ДЕРЕЗА»

9 червня о 16.00 дитячу музичну виставу «КОЗА-ДЕРЕЗА» за мотивами однойменної дитячої опери Миколи Лисенка глядачі побачать у виконанні артистів Вінницького академічного обласного театру ляльок і хорового колективу та оркестру Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича.

Режисер-постановник – заслужений артист України Олександр Кузьмин.

Диригент - заслужений діяч мистецтв України Геннадій Муращенко.

Керівник хору – Ольга Бабошина.

Художній керівник постановки – заслужений діяч мистецтв України Олександр Свіньїн.

Дитяча комічна опера «КОЗА-ДЕРЕЗА» написана 130 років тому, у 1888 році, видатним українським композитором Миколою Лисенко, який став творцем першої дитячої опери не лише в українській музиці, а й загалом у світі!

Основоположником цього жанру довгий час вважали німецького композитора Е. Гумпердінка з його опусом «Гензель і Гретель», створеним 1893 року. Однак до цього часу Микола Лисенко вже написав три дитячі опери: «Коза-дереза» (1888), «Пан Коцький» (1891), «Зима і весна, або Снігова Краля» (1892). А тому можемо пишатися нашим великим композитором, який створив перші зразки цього жанру, у яких було закладено основи і визначено шляхи формування музично-театрального мистецтва для дітей.

Микола Лисенко прагнув компенсувати відсутність українського дитячого репертуару і добре розумів, що дітей приваблює сценічне видовище і казковість, саме тому і створив цикл невеликих дитячих опер на основі українських народних казок та обрядів.

Авторкою лібрето, написаного на основі казки про козу-дерезу, стала українська письменниця Дніпрова Чайка (Людмила Олексіївна Василевська-Березіна).

Вперше оперу було поставлено у Києві за участю дітей Миколи Лисенка, Михайла Старицького (троюрідний брат композитора) та їхніх маленьких друзів.

Костюми й танці для першої постановки допомагала створювати Леся Українка, яка була одночасно режисером, балетмейстером і костюмером дитячих вистав Миколи Лисенка.

У час створення композитором першої дитячої опери майже всі четверо його дітей були дошкільнятами: Катерині було вісім років, Галині – п’ять, Остапу – три, а Мар’яні – рік.

Відомо, що у першій виставі «КОЗА-ДЕРЕЗА» п’ятирічний Остап співав партію Вовка, а найменша Мар’яна у чотирирічному віці дебютувала у постановці опери «Пан Коцький».

Новий сюрприз OPERAFEST TULCHYN -вікторина для дітей від Лариси Білозір

Ще за життя Миколи Лисенка його опери для дітей почали виконувати самодіяльні дитячі колективи. Найбільш репертуарною стала саме «КОЗА-ДЕРЕЗА». Невдовзі після прем’єри ця вистава прозвучала в домі професора Київського університету, доктора загальної історії І. Лучицького, з яким композитор товаришував.

Також «КОЗА-ДЕРЕЗА» була у репертуарі «Молодого театру», створеного у Києві видатним режисером та актором Лесем Курбасом.

У середині ХХ століття дитяча опера Миколи Лисенка отримала сценічне життя на великій професійній сцені – спочатку у Харкові, а потім у Києві. У 1955 році «КОЗА-ДЕРЕЗА» була поставлена на сцені Харківського державного академічного театру опери та балету імені М. Лисенка. Нове лібрето для постановки написав Максим Рильський.

Написана 130 років тому, дитяча опера Миколи Лисенка «КОЗА-ДЕРЕЗА» не втратила своєї актуальності й сьогодні. Це підтверджується її щасливою сценічною долею, про яку свого часу мріяв композитор. Звернений до дітей та юнацтва, цей чудовий веселий твір надає можливість долучити їх до музичного й театрального мистецтва, готувати до розуміння оперних вистав та естетично виховувати нові покоління на найкращих зразках українського фольклору.

Перегляд вистави «КОЗА-ДЕРЕЗА» на фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2018 стане незабутньою подією для кожної дитини!

Опера подарує масу позитивних вражень і навчить, як перемогти гуртом найпідступніших ворогів, вірити в добро і завжди залишатися співчутливим.

Створена для найменших глядачів, опера «КОЗА-ДЕРЕЗА» дозволить їм долучитися до світу музики й полюбити його з дитинства!

Новий сюрприз OPERAFEST TULCHYN -вікторина для дітей від Лариси Білозір



Переглядів: 3395
Поширень: 0