На День Перемоги легендарну сьому „Ленінградську” симфонію Д.Шостаковича виконав для вінничан Львівський симфонічний оркестр. Один з найвідоміших симфонічних творів ХХ-го сторіччя звучав під акомпанемент кінохроніки, з кілометрів архівної плівки було змонтовано відеоряд: на великому екрані транслювали кадри воєнних років, щемливі картини нелегкого життя людей, чиї долі понівечила жахлива війна.

Переможна симфонія

При повному залі симфонічний оркестр львівської філармонії під диригуванням Айдара Торибаєва виконав прославлений твір, що став символом боротьби і перемоги у Великій Вітчизняній війні. Музика Дмитра Шостаковича стала у роки Війни не меншої сили та важливості зброєю, ніж танки та міномети. Симфонія тоді вразила весь світ. "Який диявол може перемогти народ, здатний створювати музику, подібну цій!", - писав один американський кореспондент про симфонію №7.

Переможна симфонія

Народжена в полум\'ї історичного катаклізму, та присвячена протистоянню міста-героя Ленінграда фашистським загарбникам, симфонія виникла як безпосередній відгук художника на події часу. Яскраві та вражаючі музичні образи першої частини твору спочатку зображують мирне і розмірене довоєнне життя та згодом поступово виникає тема страшної війни, яка розвивається за принципом крещендо, після чого поступається місцем довгому, урочистому, трагічному маршу-реквієму. Друга та третя частини твору – це спогади про втрачене мирне життя, тут Дмитро Шостакович протиставив руйнівній і жорстокій силі фашизму духовно багату людину, її силу волі, жагу до життя. Симфонію вінчає переможний фінал. Музика фіналу урочиста і життєствердна, але в басу звучить короткий підспів, що нагадує про те, якою ціною дісталася ця перемога.

Переможна симфонія

Зворушені слухачі довго-довго аплодували чудовим львівським музикантам за подарований час насолоди величною музикою. І сьогодні, через 65 років після Великої Перемоги, коли нелюдські потрясіння війни відійшли в минуле, Сьома симфонія захоплює, хвилює і підносить, як втілення незборимої сили людського духу, вічної віри в торжество розуму, моральності, добра, віри в незнищенність життя.


Переглядів: 3630
Поширень: 0