Читання проводяться за підтримки управління культури і туризму та відділу у справах національностей облдержадміністрації, Вінницької та Могилів-Подільської єпархії УПЦ, Російсько-українського культурно-просвітницького центру «Співвітчизники».

Подільські Кирило-Мефодіївські ЧитанняПеред початком заходу 25 травня, біля барельєфу св. Кирила та Мефодія відбувся молебень з нагоди Днів слов’янської писемності і культури на Вінниччині та початку читань.

У рамках заходу презентовано виставки пам’яток літератури, веб-сайт обласної організації Національної спілки письменників України та бібліографічний покажчик «Мов щира сповідь слово те моє…».

Розпочинаючи самі читання, за участю представників російських товариств, місцевих поетів та письменників працівники обласної універсальної наукової бібліотеки ім.К.Тімірязєва відзначили значення та роль в історії великих просвітителів, і відмітили, що їхнє життя дійсно заслуговує на шану. Адже навіть романтичний месіянізм українських мислителів ХІХ ст. повертається до спадщини святих Кирила і Мефодія, аби виявити в майбутній Європі для свого народу гідне місце, що відповідало б його ідентичності й Подільські Кирило-Мефодіївські Читаннязабезпечувало гармонійне співжиття з іншими народами. «Грецькі місіонери, які діяли з благословення римського архиєрея, в цій моделі постають творцями й оборонцями слов’янської ідентичности. Новітній націоналізм України обертається запеклим змаганням «на грані двох світів» - між Заходом і Сходом» - зазначила священнослужителі Вінницької та Могилів-Подільської єпархії УПЦ.

Заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації С.Горбулінський привітав учасників читань з цим неординарним святом, яке вже вшосте проводиться на Вінниччині. «Значення цих подій є досить вагомим, адже ми вшановуємо тих хто дав потужний поштовх розвитку нашої культури і писемного слова» - зазначив С.Горбулінський.

Також у рамках читань пройшов «круглий стіл» на тему: «Мови в сучасному світі та в Україні». Свої музично-поетичні вітання учасникам читань передали дитячі аматорські музичні колективи.


Переглядів: 3305
Поширень: 0