Дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці під керівництвом Наталії Кременюк став лауреатом Гран-прі ХХІХ Міжнародного фестивалю «Хайновські дні музики церковної», який проходив з 9 по 15 травня у польському місті Хайнувка.

Гран-прі престижного міжнародного фестивалю «Хайновські дні музики церковної» отримав дитячий хор з Вінниці

Майже тридцять хорових колективів з Польщі, України, Росії, Білорусії, Чехії, Словакії, Румунії, Болгарії, Угорщини та Вірменії взяли участь у цьогорічному фестивалі. Змагання проходили у п’яти номінаціях: хори парафіяльні міські, хори дитячо-молодіжні, хори студентські, професійні та інші хори. Конкурсантів оцінювало професійне міжнародне журі, у складі якого були професори хорових кафедр Варшавської, Московської та Мінської консерваторій, композитори та хормейстери з України, Сербії та Польщі, представники духовенства. Окрім професійного рівню виконання хорових творів, журі оцінювало наскільки той чи інший хор зумів передати молитвоний настрій церковної музики.

13 травня під час конкурсного прослуховування дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору презентував слухачам вісім творів традиційних старовинного, грецького, та путєвого наспівів, а також творів сучасних церковних композиторів. Дитяче виконання не залишило байдужим нікого з присутніх у хайнувському соборі Святої Троїці, де проходив фестиваль. На очах у багатьох були сльози. Одразу після виступу до керівника хору підійшли кілька місцевих мешканок. Вони подякували за чудове виконання і зізналися, що протягом багатьох років відвідують всі концерти хайнувського фестивалю, але плакати, так як сьогодні, слухаючи спів хору, їм доводилося не часто.

Цього ж дня вінницький хор давав концерт у м. Бельську-Підлясському, а наступного - у невеличкому містечку Нарев.

А ще юні вінничани встигли побувати на горі Грабарці – одному з головних місць православного поклоніння у Польщі, - і за традицією, поставити тут, біля Преображенського храму монастиря на честь святих Марфи і Марії, хрест, який діти привезли з собою з Вінниці.

15 травня у Хайновському будинку культури відбулося оголошення переможців фестивалю. Після перерви у два роки, коли Гран-прі не присуджувався, головний приз Хайнувського фестивалю був вручений диригенту дитячо-молодіжного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору з м. Вінниці Наталії Кременюк. Наталія отримала також відзнаку кращого диригента фестивалю.

Через кілька годин після оголошення переможців у Свято-Троїцькому соборі м.Хайнувки відбувся гала-концерт фестивалю. Він завершився виступом хору з Вінниці, який виконав два твори: «Богородице Діво, радуйся» наспіву Воскресенського монастиря та гімн преподобного Нектарія Егінського «Чиста Діво, Владичице». Переможців фестивалю і всіх його учасників привітали керівники Польської республіки на чолі зі спікером сейму Броніславом Комаровським, який був присутній на гала-концерті. Слова вітань прозвучали й від митрополита Варшавського і всієї Польші Савви, який відзначив, що всі учасники хайнувського фестивалю своїм прекрасним співом зробили багатий внесок у скарбницю польської та загальноєвропейської культури.

Наостанок Його Блаженство попросив дитячий хор проспівати «вічну пам’ять» жертвам смоленської авіакатастрофи і особливо архієпископу Хайновському Мирону, який був вірним помічником керівника Польської Церкви. Потім для всіх присутніх у виконанні юних вінничан прозвучало «многая літа».

Найпершим по телефону свій хор з перемогою привітав архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, з чийого благословення відбулась поїздка дітей до Польщі. Керівник хору Наталія Кременюк подякувала владиці за молитви, підтримку і добрі слова. Керівник з хористами також молитовно згадали тих, завдяки яким стала можливою ця поїздка – батьків і меценатів, серед яких головним і постійним є вінницький підприємець Микола Тихонюк. Діти висловлюють свою подяку й Генеральному Консулу Республіки Польща у Вінниці п. Кшиштофа Свідерека, який надавав сприяння у оформленні документів для поїздки.

У інтерв’ю для польських ЗМІ Наталія Кременюк відзначила, що до цієї перемоги її хор йшов протягом трьох років – з того часу, як став переможцем у одній з номінацій хорового фестивалю, який проводився у Білостоці. «Тоді, у 2007, - пригадує диригент, - ми проїжджали через Хайнувку, повертаючись додому з Білостоку. Ми зайшли до Троїцького собору і були вражені його красою. Ми поспілкувалися з людьми, які є організаторами хайновського фестивалю і пообіцяли їм, що докладемо усіх зусиль, щоби приїхати сюди. І ось тепер ми отримали Гран-прі цього найпрестижнішого фестивалю духовної музики у Польщі. Нехай це буде стимулом для майбутніх звершень нашого хору, якими ми хочемо прославити Бога, нашу Церкву та традиції духовного співу, які є у нашому прекрасному місті Вінниці.


Переглядів: 9140
Поширень: 0