Наш час висвітлює білі плями в історії України, її культури та у біографіях окремих людей. Виринають із забуття імена талановитих і відданих його синів, сам слід існування яких намагалися витерти з пам’яті наступних поколінь. Це люди високої гідності, у яких є чого вчитися, і праця над відновленням їхніх імен – не тільки данина справедливості, але й урок для прийдешнього.

Мистецький проект «Хорові асамблеї М. Леонтовича» був започаткований у 2008 році і з того часу він виправдовує свою мету – відновлення призабутих духовних цінностей, що несе в собі хорове мистецтво та уславлення імені нашого геніального земляка – Миколи Леонтовича. Структура проекту - це постійно діюча майстерня для хорових виконавців та композиторів. Раз на два роки відбувається проект «Концертних програм» і раз на два роки відбувається Всеукраїнський композиторський конкурс хорових творів. Саме твори - переможці мають честь бути виконаними на так званих «Концертних асамблеях».

3 грудня розпочне свою роботу вже Другий мистецький проект «Хорові асамблеї Леонтовича». Учасники Урочистого відкриття фестивалю є хорові колективи шкіл естетичного виховання міста, які спеціально до цього концерту підготували творі відомих українських авторів, зокрема Миколи Леонтовича.
Цінність цьогорічного проекту полягає в показу ретроспективи творчості композитора.

4 грудня Державна хорова чоловіча капела «Дударик» зі Львову презентує невідомі для багатьох мешканців нашого міста твори, які було створено автором в період до соціалістичної революції.

Сама Капела заснована в 1971 році Миколою Кацалом за сприяння Українського Музичного Товариства у Львові. В 1989 році завдяки старанням Миколи Кацала і його співпрацівників - Любові Кацал та Лесі Чайковської було створено першу в Україні хорову школу. Спеціально для неї уряд міста передав приміщення колишнього міського шпиталю Св. Лазаря. Ця школа стала основою чудового розвитку ДУДАРИКА. За 39 років концертної діяльності капела дала понад 1500 концертів у найпрестижніших концертних залах України і світу, серед яких Карнегі Хол, собор паризької Богоматері, Ванкувер Ейр Плейс,Варшавська філармонія, Палац Україна, національна опера України, Національна філармонія. Перспективою найближчих років є створення на базі хорової капели та хорової школи – НАЦІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ХОРОВОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ.

5 грудня Всеукраїнською прем\'єрою почнеться заключний концерт Хорової асамблеї. Вперше в Україні в концертної залі філармонії пролунає духовний твір Сезара Франка «Сім слів Ісуса на Хресті» у виконанні Академічного муніципального камерного хору «Вінниця» під орудою Народного артиста України, професора Віталія Газінського.
В другому відділенні концерту пролунають твори – переможці минулорічного всеукраїнського конкурсу композиторів ім. М. Леонтовича, фінал якого проходив в середині грудня 2009 року у Вінниці, поважне журі якого очолює Народний артист України, професор, Мирослав Скорик.

Отож, свято хорової музики знову повертається до нашого міста. Початок всіх концертів о 18.30. Довідки за телефоном 691-731.
 


Переглядів: 4163
Поширень: 0