Відкриття виставки, що присвячена пам’яті людини-легенди, першої в Україні настільки масштабної, готували вдова фотохудожника Надія Майданська (та створений нею Благодійний фонд Миколи Гнисюка) разом з працівниками Вінницького обласного краєзнавчого музею. На виставці представлено чимало оригінальних фоторобіт майстра, а також особисті речі Миколи Гнисюка: його улюблений фотоапарат, численні нагороди, номери журналу «Советский экран», для якого він працював 25 років, дудочки та сопілки, адже музика залишилась його хобі, з яким він не розлучався все життя.

Згадати Миколу приїхали його друзі з Києва, зокрема Борис Іванович Савченко (український актор та кінорежисер, Заслужений діяч мистецтв України, Член Національної Спілки кінематографістів України) та актор Олексій Колесник. Ціла делегація прибула з рідного села Перекоринці – родичі, друзі дитинства, люди, яких він ніколи не забував, оскільки надзвичайно пишався своїм корінням. Ціла серія робіт Миколи Гнисюка присвячена його односельчанам, їх щирі емоційні обличчя, прості побутові сценки займають значне місце у творчому доробку майстра.

Але відомий всьому світові він став все ж як фотограф зірок кіноекрану і на виставці можна побачити чорно-білі портрети відомих актрис та акторів, зроблені з особливим, трепетним, людяним ставленням до кожного. Саме такою людиною постає Микола Гнисюк у спогадах друзів: привітною, щирою, сердечною, завжди усміхненою. Тільки йому, з його любов’ю до людей, вдавалося творити такі талановиті портрети, що демонстрували кращі якості та правдиві емоції тих, хто йому позував.

Під час відкриття виставки озвучувалось бажання створити у Мурованокуриловецькому районі музей-садибу фотохудожника, пригадували життєві випадки друзі та рідня Гнисюка та звеселяв усіх святковими колядками-щедрівками вокальний чоловічий ансамбль Вінницького училища культури і мистецтв «Бревіс». Завершувалося відкриття показом фільму про життя Миколи Гнисюка, знятого вдовою фотохудожника – рідкісні кадри повсякденного життя, нелукава розповідь самого пана Миколи на камеру та коментарі близьких друзів.

Кожному, хто побував на виставці, здається ніби особисто зустрів цього унікального обдарованого фотографа та просто прекрасну людину – Миколу Гнисюка. Музей запрошує всіх бажаючих поглянути на творчий доробок нашого земляка, одного з найвидатніших світових фотографів.

Виставка продовжить свою роботу до 20 лютого у виставковій залі краєзнавчого музею, щоденно, крім понеділка, з 10 до 17.00. Довідки за телефонами 35-35-75 та 36-31-30.
 


Переглядів: 4320
Поширень: 0