Слід зазначити, що у жовтні 1999 року на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. Починаючи з 21 лютого 2000 року, це свято відзначають і в Україні. Встановленням цього дня міжнародна організація ЮНЕСКО хотіла привернути увагу світової прогресивної спільноти до важливої ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства. Саме мова є основною ознакою нації, формує його національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини. Зараз у світі люди говорять на шести тисячах мов, і приблизно половина з них під загрозою зникнення.

В Україні проживає понад 130 національностей, які об’єднані у 1600 громадських організацій. Збереженням своєї самобутності та ідентичності на Вінниччині опікуються 55 національно-культурних товариств 15 національностей. Втрата мови – то втрата самобутності. З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин, Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в нашому серці. Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен з нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА.

Творчі акції, в рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови, започатковані обласною науковою бібліотекою ім. К.А.Тімірязєва спільно з обласним центром народної творчості ще у 2000 році, як загальнообласний культурно-мистецький проект за назвою: “Мови різні – душа одна”. З року в рік до участі в таких святах долучаються нові товариства, колективи, на них найяскравішими акордами звучать мови національностей, які компактно проживають на теренах Вінниччини.

Учасниками цьогорічного свята були:

  • фольклорний гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича (керівник Ю.Васюк);
  • Вінницька міська громадська організація «Конфедерація поляків Поділля ХХІ століття» (керівник О.Гаврилюк);
  • ансамбль білоруської пісні «Купалінка» земляцтва білорусів Вінницької області (керівник В.Кочелаба);
  • народний аматорський вокальний жіночий ансамбль «Сімхе» (керівник Н.Бахчеван) Вінницького єврейського благодійного центру «Хесед-Емуна» (голова В.Боржемський);
  • Вінницький регіональний центр культури та мистецтва циганського народу «Давлеса, ромале!» (голова А.Сенченко);
  • Вінницька обласна грузинська громада «Арго» (голова М.Нарсіа);
  • спілка об’єднань громадян «Співдружність національних меншин та етнічних груп» (голова Е.Михайлов);
  • Вінницька обласна громадська організація «Руське товариство» (голова В.Бажуков).

Фахівцями обласної наукової бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва до свята підготовлені виставка «Ми – зорі одного неба: багатоликий світ національних меншин» – відділ літератури та інформації з гуманітарних наук, тематичний перегляд «Державна мова в Україні: конституційно-правовий статус» - відділ літератури та інформації з питань економіки і права, перегляд публікацій «Мова - виразник єдності кожної спільноти» - сектор газетної періодики.


Переглядів: 4478
Поширень: 0