Олег ВолощукБіля традиційної вже для цього свята фотовиставки від фотоклубу, що була розміщена на стендах біля вежі у сквері Козицького, просто неба було розгорнуто справжню фотостудію. Штативи, фотоспалахи, відбивачі світла – все це жваво приваблювало перехожих, і кожен хотів сфотографуватись у незвичній студії та у незвичному вигляді.

Чому ж такий інтерес викликала ця інсталяція від вінницьких фотохудожників, адже фотоапарат зараз є у кожного, і знятись на фоні чи то живої скульптури, чи то розмальованого авто або байка вже не викликає такого інтересу, публіка хоче чогось незвичного. Так у чому ж інтрига? А відповідь проста: фотографія, яку запропонували митці загалу не проста – це всього-лиш СИЛУЕТ. Ось вона, інтрига: це і недосказаність, це і незвичний погляд на людину, і витончена лаконічність портрету, а головне – тут немає нічого нового, силуетне фото придумане давно. І як чорно-біла фотографія не поступається кольоровій, так і силуетний портрет викликає великий інтерес у публіки.

Тепер можна розкрити таємницю, як це працює. На вертикально розташований білий напівпрозорий екран відбиває тінь людини, що фотографується, а сама тінь створюється імпульсним спалахом, закріпленим на штативі на деякій відстані. З другого боку від екрану теж на штативі закріплено фотокамеру. Пультом дистанційного керування вмикається фотоапарат і синхронно з ним спалах. Мить – і знімок тіні на екрані готовий. Це і є готовий силует. Скептик може сказати – і що тут цікавого, але погляньте на готові знімки, і ви переконаєтесь, що силует – це не менш цікавий різновид фотографії, і так само викликає інтерес у глядача, заставляє зупинитись, поміркувати, замислитись…

Дивіться на фотографії, впізнавайте на них своїх друзів, і – насолоджуйтесь силуетом!


Переглядів: 10308
Поширень: 0