Ініціатором створення муніципальної майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія» в 1997 році став співак та композитор Геннадій Білявський. Ідея була підхоплена та реалізована керівництвом міського палацу мистецтв за підтримки міської ради. І ось вже півтора десятки років у плідній творчій фундації готується до мистецьких звершень близько 100 вихованців віком від 5 до 25 років. Лише за останній навчальний рік вони ставали близько 200 раз призерами Всеукраїнських, Міжнародних конкурсів та фестивалів. Такі досягнення стали неминучими завдяки високопрофесійній педагогічній команді, завдяки талановитим дітям та батькам, які привели юні сподівання на таланти до палацу мистецтв, що на вулиці Червоноармійській.

Саме за цією адресою спільна копітка повсякденна праця не лише гранує самоцвіти дитячих мрій про сцену, а і формує надійні складові доросло характеру майбутньої людини, що бере на себе відповідальність митецького служіння суспільству. Тут дітей привчають до ретельності і відповідальності, командного духу і постійного пошуку. Прикладом такої самовідданості вони можуть відчути ставши співучасниками фестивального дійства по закінченні навчального року.

Тут вони працюють нарівні поряд з дорослими колегами по мистецькому цеху, такими як Олександр Маладика та його відомий усій Україні рок-гурт “Клондайк бенд”. Тому ніяких знижок на вік та поблажок не може бути.

Адже підготовка до прийдешнього фестивалю починається зразу ж після закінчення чергового. Під постійним наглядом і особистою зацікавленістю директора та художнього керівника палацу Євгена Майданика розробляється та шліфується концепція нового шоу, формується цільовий репертуар, шиються костюми, готується нове вбрання сцени та її оснащення.

Так сталося і цього 15-го у історії майстерні свята. Три інтерактивні екрани, заповнені візуальними фантазіями єдиного на все місто VJ Юрія Постового, лазерні технології, потужна світлова підтримка, різні спецефекти, що змішали стихії диму, снігу, золотого дощу і повітряних кульок, допомагали юним акторам донести до глядача ідеї їх творчих задумів. Окрема вдячність технічній групі шоу під керівництвом Сергія Щербатюка, що забезпечувала комфотрний саунд заходу.

Головна інтрига та мистецька провокація 15-го фестивалю «Зоряна мрія» базувалася на сценарній ідеях режисерського тандему Али Когут та Євгена Майданика, якими як пунктиром були позначені головні знахідки та досягнення “Зоряної мрії” за роки її існування. Такий собі прискіпливий ретроспективний погляд у минуле для відбору кращого, інноваційного та перспективного. Саме тому фестиваль був насичений номерами, в яких змішувалися різні виконавці та стилі. На сцені домінували дуети, квартети, ансамблі. При чому не тільки різної спеціалізації, а навіть різного віку.

Представте собі як могла виглядати сцена, коли в попурі українських пісень, крім квартету зовсім юних дівчаток Світлани Сокиран, Даші Котелянець, Анни Гехт і Діани Маламури, одночасно допомагали “живі” музики, вокальний ансамбль народного хору ветеранів війни та праці «Добродар» та дві вікових групи зразкового колективу народного танцю «Квіти Поділля». І хотіли того постановники чи ні, але було дуже символічно, коли внучата співають одних пісень з бабусями. Ще однією родзинкою 15-го стала участь у ньому крім дітей дорослих випускників майстерні різних років.

Так ведучою першого блоку стала поряд з Геннадієм Білявським Ірина Бондарчук. Вона вперше дебютувала у якості конферансьє на другому “зоремрійному” фестивалі. Зараз - це популярний диктор телевізійного каналу «Віта», журналіст, директор дитячої студії. Ведучих із партеру представляв Євген Майданик.

А відкривала уже цьогорічний фестиваль призер Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Олена Гернега. Пісня «За небокрай», яку вона виконала написали брати Сергій та Андрій Марусичі, які в минулому теж були вихованцями «Зоряної мрії».

Продовжили концерт не менш титуловані Маша та Даша Авер‘янови з піснею Марини Гури «Пісня мрій». Займатися співом дівчатка розпочали у п‘ятирічному віці, їх першим педагогом з вокалу була Марина Гура, яка сьогодні живе і працює в Одесі. Зараз дівчата займаються у досвідченого педагога з вокалу Ірини Воєнної, яка присвятила улюбленій справі понад двадцять років. Піаністка, співачка, викладач, керівник проекту «Каштановий дощ», член журі Міжнародних конкурсів. В цьому році Ірина Сергіївна святкує 15-річчя своєї концертної діяльності, з чим я її щиро вітаю.

Вихованці зразкового колективу бального танцю данс-клуб «Болеро» додали своєю «Карнавальна фієрія» фестивальному дійству потужного драйву. Улюбленці керівників-тренерів Наталі Зозулі, Світлани Зарубіної, Ольги Бакус та Андрія Маковія неодноразово зривали глядацькі оплески, виступаючи на змаганнях в Італії, Польщі, Англії, Франції. 2011 рік теж не став виключенням, він розпочався золотим зорепадом для «Болеро». З початку року уже завойовано понад 15-ти призових місць змагань самого престижного рівня.

З авторською піснею «Зілля» на сцені з\'явилася Віолетта Кулаковська-Нагорна. У 14 років вона прийшла до майстерні естрадного мистецтва з бажанням продемонструвати власні пісні.. На той момент у своєму творчому доробку вона їх мала близько двохсот! З часом кілька з них навіть увійшли до концертного репертуару заслужених артистів України Любові та Віктора Анісімових.

Талановита дівчина , навіть, гадки не мала, що із «Зоряною мрією», доля їх пов‘яже на довгі роки. Але отримавши фахову освіту, два роки тому, вона прийшла працювати саме у міський Палац мистецтв викладачем вокалу. Приємно відзначити, що її наймолодші учні вже стали призерами та дипломантами Міжнародних конкурсів.

І знову на сцені танці. Цей танцювальний колектив добре знають в Україні та за її межами. Чемпіони України, півфіналісти Чемпіонату світу з сучасних танців, неодноразові призери Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. Засновники фестивалю «Світ танцю» народний колектив сучасного танцю данс-клубу «Болеро».

Композиція «Весняний джаз»- керівник Тетяна Чистякові, тренери Лідія Соклакова, та Тетяна Климчук. За 15 років вихованці творчих колективів міського палацу мистецтв понад 1500 раз ставали переможцями обласних, Всеукраїнських, Міжнародних конкурсів та фестивалів! Вони побували на конкурсах та фестивалях більше ніж у 10 країнах світу.

Спогади про деякі з них залишаться в пам‘яті надовго. Анна Гехт та Євген Ар‘я виконують чеську пісня про знамените добре чудовисько «Ежик из болота».

У другому блоці на сцену артистів запрошують Олександр Шемет та Крістіна Марполь. Цей дует ведучих склався рік тому і став свого роду фестивальним брендом. У їх списку першими стоять призери та володарі гран-прі Міжнародних фольклорних фестивалів зразковий колектив народного танцю «Квіти Поділля» під керівництвом знаних та авторитетних спеціалістів Олени та Сергія Солодських.

«Ой, у лузі, лузі» - так називається їх композиція. Коли доля зводить талановитих людей, плоди їх творчості залишаються новим поколінням на довгу, добру згадку. Так сталося із піснею «Каштановий дощ», яку написали у творчій співпраці подільська поетеса Світлана Травнева та талановитий вінницький композитор Віктор Кубасов. На жаль серце Віктора зупинилось трагічно рано. Але зоряни його не забувають. На свій фестиваль вони запросили дружину митця. Квіти, що їй вручили, лише зовнішній прояв вдячності, а справжнім є те, що пісні Віктора Кубасова живуть і знаходять як вдячних виконавців так і шанувальників.

Цього дня пісню виконувало однойменне юнацьке тріо «Каштановий дощ». У майстерні «Зоряна мрія» дуже цікава репертуарна політика. Тут не бояться і вміють ненав\'язливо міксувати. Поряд з авторськими композиціями та піснями вітчизняних авторів дуже себе добре почувають і кращі хіти світової поп-сцени. Ось і на цьому концерті глядачів порадували всім відомою “Макареною” Євген Ар‘я, Анастасія Климчук, Влад Піллєр та Марина Задвернюк. Довершеність номеру забезпечив потужний колектив «Болеро». Їх було стільки, що не всі розмістилися на сцені. Багато хто з них танцював прямо у залі з глядачами. Наступний номер був просто унікальним. Дуже рідко можна побачити, щоб педагоги і їх вихованці об\'єднувалися у одному пісенному проекті.

Але на фестивалі мрійників це можливо: Леся Смішко зі своєю підопічною Еліною Мбані та Віра Майборода зі своєю ученицею Анною Позігуновою створили квартет, щоб виконати пісню «Wannabe» з доробку відомої дівочої супер групи «Spice Girls». Завдяки їм другий блок концерту завершився оваціями. Оригінальнім виявилося ведення заключного третього блоку. Його в режимі візуального контакту вели Маша Кожухівська та Мішель Гассіб.

Ці випускники “Зоряної Мрії” живуть і отримують освіту в різних містах. Маша у Києві, а Мішель у Лондоні. І все ж вони зібралися разом і записали на відео свою частину сценарію ведення фестивалю. Спочатку з екрану вони запросили подивитися шоу-композиція «Кенді мен», яку придумали Наталя Зозуля та Андрій Маковій, а виконали старша група «Болеро».

Потім представили керівника новітніх часів муніципальної майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія» Віру Майбороду. А це дуже цікава та оригінальна людина з цікавою творчою долею. Народившись в сім‘ї артистів, музичний смак дівчини виховувався на високохудожніх творах вокальної класики: романси, оперні арії, народні пісні. Вперше вона вийшла на сцену в 12 років, як акомпаніатор соліста академічного жанру. З 14 років починає писати власні пісні на вірші своєї матері Нелі Майбороди, і виступає на концертах, як автор-виконавець. У її творчому доробку більше 100 пісень! В минулому році разом із своїми учнями Віра Майборода записала диск з цими піснями. Багато її вихованців успішно виступають на конкурсах, фестивалях, телевізійних проектах.

На 15-му фестивалі виступив дуєт у складі Ані Носової та Ольги Мельник. Дівчата неодноразові переможці Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. Ольга Мельник фіналістка телевізійного проекту «Народна зірка». І виконали вони пісню «The Best» - “Найкраща”. Я це сприйняв на адресу Віри Майбороди.

Сюрпризи фестивалю не закінчувалися. На сцену виходять чарівні та молоді жінки, які зараз живуть в різних містах, виховують дітей, навчаються, працюють, гастролюють . І все ж подолавши різні перепони, вони приїхали до рідного міста, щоб привітати міський Палац мистецтв та «Зоряну мрію» з 15-річчям! Бурхливими оплесками переповнена зала палацу зустрічає тріо «Експромт»: Наталю Лановенко, Ольгу Поліщук, Лесю Смішко. Випускниці «Зоряної мрії», вихованки заслуженої артистки України Ірини Швець, яким в 2002 році випала честь заспівати в гала-концерті Міжнародного фестивалю, що проходив в Польщі, з екс-солісткою легендарного гурту «Боні М» Шилою Бонік!

З перших звуків акапельно виконуваної народної пісні “Косив Ясь конюшину” у залі бринить магічна тиша захоплення. Оце спів! Оце майстерність та вправність!

І на завершення “контрольний в голову” пісня з доробку бітлів “Can\'t buy me love”. Просто феєричний виступ! На цьому можна було б і закінчувати. Але... Фестиваль був би не довершеним, як би на ньому не виступили улюбленці вінницьких шанувальників талантів, вихованці Лесі та Миколи Семенових дворазові чемпіони світу, володарі кубку світу зразковий хореографічний колектив «Степ-компанія».

“Зоряній мрії” вони дарують свою «Солодку мрію». І роблять це просто шикарно! Але і це ще не все. Фестиваль завершується прем‘єрою пісні з символічною назвою «Ми одна сім‘я», яку написав співак та композитор, координатор проекту «Зоряна мрія» Геннадій Білявський. Глядачі аплодують стоячи.

І я розумію, що ці захоплені оплески є певною мірою оплесками вдячності не лише дітям, колективу палацу мистецтв, а і усім тим, хто завжди підтримував зоряні мрії вінницьких дітей: ювелірний центр «Діадема », салон-магазин «Гассиб», ТМ «Солодкій мрії» і “Караван”. Дуже приємно знати, що до них приєднався популярний комплекс сімейного відпочинку “Ігроманія”. Всі зоряни на цілий день отримали запрошення для цікавого та змістовного відпочинку у цьому комплексі. Для них свято, як для справжніх артистів наступає на наступний день. Це ще одне чим потрібно заплатити за те, щоб мати зоряні мрії!

Данс Клюб "БОЛЕРО" - «Весняний джаз»

Маша і Даша Авер\'янови - «Пісня мрій»

Олена Гернега - «За небокрай»

тріо "Каштановий дощ" - Каштановий дощ


Переглядів: 7250
Поширень: 0