Ознайомчі читання у Центральній міській бібліотеці ім. І.Бевза виявили, що на зліт поетів зібралося чимало авторів, гостей і просто шанувальників витонченого слова.

Один з організаторів фестивалю голова російсько-українського культурно-просвітницького центру «Співвітчизники» Олег Кадочніков, зазначив, що поетичний фестивальний рух, в авангарді якого знаходиться Вінниця, розкриває нові таланти, породжує цікаві проекти з поєднанням різних видів мистецтв і дозволяє розвивати вже відомі, такі, як розгорнута зусиллями товариства у Центральній міській бібліотеці XI виставка художньої, історико-освітньої книги авторів та видавців Вінниччини.

Визирнуло сонечко і на сцену Центрального міського парку біля фонтану Водограй вийшли поети і музиканти. Три години лунали вірші з елементами музичного перформенсу. Святковий настрій створювали колектив авангардної етнічної музики «Ethno Jam» и «Art Beat» (Дм. Ліщук, Сергій Посохін & Co.) зі своїми екзотичними інструментами сякухаті, бансурі, деджиріду, клуб історичної реконструкції «Аркона», студія відновлення старовинних танців під керівництвом Олени Загрекової, барди і поети звідусіль. Географія прибульців позмагатися за головний приз фестивалю – залізну летючу підкову з крильцями на гранітному постаменті, як завжди була вельми широка: Львів і Харків, Дніпропетровськ і Севастополь, Житомир і Донецьк.

Експерт фестивалю член НСПУ з міста Бар Ірина Зелененька звернула увагу на те, що до фестивалю у Вінниці частіше стали приїжджати автори з маленьких містечок України. Цього разу – з Криму, Дніпропетровської, Київської, Житомирської, Хмельницької області і звичайно ж з Вінниччини, зокрема з Гнівані, Жмеринки, Бару, Гайсину, Стрижавки, Сосонки.

Наступного дня поетичний десант відбув у подорож по Вінниччині. У селі Носківці Жмеринського району поети читали свої вірші у Народному музеї класика російської літератури поета Семена Надсона, який 125 років потому перебував на Поділлі. Читання і екскурсії продовжилися в Браїлові у Державному музеї композитора П.І.Чайковського. У мальовничій Демидівці на берегу річки Рів поетів почастували запашною юшкою, а вони віддячили місцевим жителям, влаштувавши на водоспадах у напівзруйнованому панському млину майстер-клас від голови цьогорічної експертної ради фестивалю Віталія Ковальчука (Харків) та яскравий фірмовий слем-турнір від керівника вінницького обласного осередку КЛУ Леоніда Борозєнцева! Поетичне змагання, яке перемежалося з музикою гурту «ДомЪПлоТ», виборов харизматичний харків’янин Макс Самокіш. Добре пилася добра вода спонсорів фестивалю – підприємств «Караван/Панда» та «АВІС».

А у неділю експертна рада оголосила переможців. Гран-прі «Підкови пегаса-2011» дісталося Миколі Ширяєву з Сімферополя. Він та інші лауреати піднялися на сцену БК «Зоря» за нагородами вінницької мерії та облдержадміністрації і разом з «Ліриками Трансцендента», музикантами Анатолієм Секретарьовим, Олександром Бальменком, Оксаною Доріченко, Наталією Пудайло & Ігорем Кірпичніковим, Олександром Горчинським & Іриною Павлюк та юними вихованцями Геннадія Белявського з ансамблю «FEST» влаштували феєричний концерт, присвятивши його Дню молоді в Україні.


Переглядів: 6257
Поширень: 0