Та попри радісні привітання з мільйонами зібраного врожаю, прогнозів щодо падіння цін на борошно та хлібо-булочні вироби, а разом з ними на крупи - не очікується. Причина - низька якість врожаю та зростання вартості виготовлення основного продукту українців.

За словами начальника обласного управління економіки Андрія Гижка, аграрії області зібрали близько 2,635 млн. тон зернових. І це - гарний показник для області. В той же час 52% урожаю - зерно 5-8 класу.

Доставлено до елеваторів, за даними Хлібної інспекції у Вінницькій області, вже більше 800 тисяч тон зерна, з них - 357 тисяч тон пшениці та 7 тисяч тон жита. 66% від усієї кількості - пшениця 1-5 класу, а жита продовольчого - 94%. Цифри трохи вищі, ніж, загалом, в Україні, де 58% від врожаю - фуражне, а отже - дешеве зерно (850 грн. за тону). Пощастило аграріям області і з місцями на елеваторах, де, за даними тієї ж Вінницької обласної хлібної інспекції, є ще вільні місця, а отже - не стоятимуть у чергах автівки до зерносховищ.

"На ринках борошно та крупи врожаю 2008 р. з\'являться не раніше листопада. Адже і зерно повинно відлежатись, і борошно, загалом, по 2 місяці. Тільки після "відпочинку" продукти потрапляють до споживача. "Тож до листопада ми будемо споживати хліб та крупи з минулорічного врожаю", - стверджує Андрій Гижко.

Що ж до цін, то враховуючи щоквартальне підвищення мінімальної зарплати та подорожчання енергоносіїв, дешевшати хліб не буде. 2 грн. 20 копійок за буханець соціального білого та чорного - і так замала ціна, на думку виробників, якщо врахувати шлях від лану до столу. Не дешевшатимуть і крупи, які й досі є основним продуктом на столі пенсіонерів та малозабезпечених. І попри високі врожаї, Україна щороку призвичаюється до нових, вищих цін на вироби з зерна. Рука держави у спробах врегулювання цін на хлібо-булочні вироби та крупи все частіше виявляється недієздатною. Ринок доводить, що він врегульовується лише попитом та пропозицією, і десятки програних справ щодо стягнення штрафів із компаній по виробництву хліба - гарний аргумент у бік незалежності виробників від чиновників.

Парадокс хлібного ринку полягає ще й у тому, що саме хліб найчастіше купується в надлишку, а отже - найчастіше потрапляє на смітники. Тітка Марія, що працює на одному з прибудинкових смітників сердито бурчить, споглядаючи щоранкове винесення непотребу з осель, де в кожному третьому пакеті - черствий хліб.

- Іноді буханками викидають, - обурюється вона, - а самі кажуть - дорого купувати. Щось я ні разу не бачила, щоб банку з ікрою напівпорожню викидали. Мабуть, треба, щоб дорожчав хліб. Тоді його цінуватимуть.


Переглядів: 3824
Поширень: 0