18 листопада в рамках робочого об\'їзду територією міста керманич Вінниці Володимир Гройсман завітав на два промислових підприємства обласного центру - Приватне акціонерне товариство «Вінницяпобутхім» та ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат». Керівництву зазначених «гігантів» було чим похизуватися, адже лише за дев\'ять місяців поточного року загальний обсяг виробленої продукції ПрАТ «Вінницяпобутхім» склав понад 300 мільйонів гривень, а на «Вінницькому олійножирновому комбінаті» - близько 86 мільйонів гривень. Крім того, обидва промислових підприємства можуть бути взірцями стосовно ефективного використання енергії - на «Олійножировому» встановлено новий котел, який працює виключно на лушпинні від соняшнику, а на колишньому «Хімпромі» вже з наступного року споживання тепла буде зменшено на 30%.

ПрАТ «Вінницяпобутхім» входить до складу корпорації «Невская косметика». Головний офіс знаходиться у Санкт-Петербурзі. Саме там розробляється рецептура продуктів, технологічні зміни (покращення якості продукції тощо). Втім, переважна більшість продукції виготовляється саме у Вінниці. Лише за 9 місяців поточного року обсяги виробленої продукції склали майже 330 мільйонів гривень, стільки ж склали обсяги реалізованої продукції. На сьогоднішній день 85% продукції підприємства залишається на ринку України. Продукція цього заводу реалізовується у мережах багатьох торгівельних магазинів, супермаркетів та гіперцентрів. Інші, 15% товару реалізовується в Білорусі, Грузії, Вірменії та Росії. На ПрАТ «Вінницяпобутхім» виготовляються пральні порошки («INDEX», «Ворсинка», «Ушастый нянь», «Сарма», «Макс», «Лотос»), рідкі миючі засоби («Містер Чистер» і «SARMA» для миття скла і дзеркал, для чищення поверхонь) та підсилювачі порошку (підбілювачі та плямовивідники серії «SARMA» та «Ушастый нянь»).

За словами голови правління ПрАТ «Вінницяпобутхім» Віктора Кузіна щороку на підприємстві проводиться модернізація. «Наприкінці кожного року ми формуємо інвестиційний план на наступний рік, узгоджуємо із «Невською косметикою» і на рік нам виділяється певна інвестиційна сума коштів, - говорить Віктор Кузін. - На сьогоднішній день виробництво продукції проводиться на автоматичному обладнанні, усім процесом управляє комп\'ютер. Вплив будь-якої людини просто неможливий. Наразі для виготовлення побутової техніки задіяні механізми виробництва Італії, Франції, Південної Кореї та Америки». Загалом в поточному році на модернізацію та реконструкцію виробничого процесу підприємство використало близько 30 мільйонів гривень. За ці кошти було придбано обладнання і проведено монтаж нової лінії по виробництву нових рідких миючих засобів (гелів для миття посуду, кондиціонерів, рідких спеціальних миючих засобів). Середня потужність цієї лінії становить 58 тисяч штук на добу.

У жовтні поточного року загальний випуск нових рідких миючих засобів склав 555 тисяч штук. Незважаючи на значні обсяги виробництва, лінію обслуговує лише п\'ять чоловік в зміну. В поточному році створено додатково близько 20 робочих місць. Введення в експлуатацію даної лінії дозволило підприємству значно розширити асортимент продукції і збільшити обсяги виробництва і продажу.

Наступного року на підприємстві буде встановлено нову модульну котельню, повністю автоматизовану та більш ефективну. За словами голови правління, вже наступного року рівень споживання енергії буде зменшено на 30%.

За словами Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, для економіки країни надзвичайно важливим є виготовлення продукції саме на внутрішньому ринку. «Ми повинні менше імпортувати продукції з-за кордону, а більше виготовляти власними силами, - говорить керманич Вінниці. - Наразі підприємство вже вийшло по обсягах виробництва прального порошку на той рівень, який був ще за радянських часів на колишньому «Хімпромі». Слід зазначити, що промисловий сектор є для нас надзвичайно важливим, і те, що на території міста модернізуються підприємства, будуються нові заводи означає збільшення кількості робочих місць та розвитку виробництва. Для нас, як для міської влади, важливим є те, щоб підприємства працювали, щоб люди мали достатній рівень заробітної плати».

На іншому промисловому об\'єкті, ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат», цьогоріч виконано технічне переоснащення пресового цеху, що дало можливість збільшити виробничі потужності по переробці насіння соняшнику на 300 тон і довести добову переробку до 1000 тон. Крім того, проведено модернізацію двох технологічних ліній на дільниці виготовлення м\'яких маргаринів з доведенням виробництва фасованих жирів до 60 тонн на добу. Крім того, вже завершуються пуско-налагоджувальні роботи у добудованій котельні для утилізації побічних відходів виробництва та для виготовлення теплової енергії, яка використовується на забезпеченні технологічних потреб комбінату.

Основними видами продукції є олії рослинні нерафіновані, рафіновані дезодоровані наливні та фасовані; кондитерські та кулінарні жири, саломаси різних марок; м\'які різної калорійності; лушпиння гранульоване та кисень технічний. ПАТ «Вінницький олійножирновий комбінат» входить до промислової групи товарів компанії «VIOIL». За словами генерального директора Промислової групи «VIOIL» Дмитра Сєрих, на сьогоднішній день близько 82% збуту продукції - експорт у Китай, Північну Африку, Індію та країни Європи. «Є також прямі поставки до Шанхаю та Китаю, де в нас є кінцеві споживачі, - говорить Дмитро Сєрих. - Для внутрішнього ринку в нас є окрема лінія по кондитерським жирам, яка реалізується в Україні та Росії».

Крім того, дане підприємство також бере активну участь у заходах з енергозбереження на потреби власного виробництва. Тут встановлено новий котел, який працює виключно на лушпинні насіння соняшника. «Слід відзначити, що комбінат динамічно впроваджує заходи з енергозбереження, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - Перший котел, який тут було встановлено, введено в експлуатацію ще наприкінці 2005 року. Новий котел працюватиме виключно на лушпинні, а отже для власних потреб виробництва не потрібно буде використовувати ні газу, ні будь-яких інших видів палива. Крім того, підприємство дуже динамічно розвивається, а отже будуть створені і нові цехи, і будуть нові робочі місця, а отже для нашого міста це підприємство є також надзвичайно важливим».

Дмитро Сєрих розповів, що такий котел коштує близько 3 млн. доларів. Втім, термін окупності становить близько 2,5-3 роки. «З наступного року ми плануємо збільшити потужність заводу в 1,5 рази, тому завчасно готуємо енергоустановки для забезпечення виробництва теплом та технологічним паром», - підкреслив він.


Переглядів: 15640
Поширень: 0