Проект Держбюджету-2009, який пропонує Уряд, очевидно не дуже подобається місцевій владі. Навіть незважаючи на те, що прем\'єр Юлія Тимошенко пообіцяла додаткових майже дев\'ять мільярдів гривень для місцевих бюджетів. А після прийняття змін до Бюджетного кодексу і взагалі ділити видатки державного і місцевих бюджетів п\'ятдесят на п\'ятдесят.

- Макроекономічні показники проекту Держбюджету на 2009 рік символізують високу макроекономічну стабільність, консолідацію усіх гілок влади для того, щоб можна було утримати інфляційні показники (ми запланували 9,5%) і щоб усі макроекономічні показники були більш консервативними, ніж занадто оптимістичними, які потім можуть викликати певні негаразди у виконанні державного та місцевих бюджетів, - пояснила Юлія Тимошенко.

Також прем\'єр звернулась до голів облдержадміністрацій та мерів міст на селекторній нараді, яка відбулась вчора, 29 вересня:
- В першому читанні у Верховній Раді проголосовані зміни до Бюджетного кодексу України, які передбачають збільшення місцевих бюджетів на 7,5 млдр. грн. І я ще раз вас прошу: долучіться до роботи у Верховній раді. Усі ви так чи інакше спілкуєтесь з лідерами фракцій... І щоб не було так, що тільки БЮТ зараз хоче прийняти зміни до Бюджетного кодексу, а всім іншим наче і не потрібно, щоб регіони мали додаткові ресурси. Я знаю, що практично усі голови облдержадміністрацій представляють або Нашу Україну або Єдиний центр... І якщо фракція Наша Україна - Народна самооборона не проголосує Бюджетний кодекс в остаточному варіанті і не буде надана можливість 7,5 млрд. грн. отримати додатково до фінансів, які ви маєте, то скаржитись потрібно тільки на себе.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев зауважив, що при певній децентралізації функцій, говорити про децентралізацію фінансових ресурсів у новому бюджеті поки передбчасно.
- Пропорція розподілу видатків 60% (держбюджет) на 40% (місцевий бюджет) зберігається, - каже Валерій Асадчев. - Зміни до Бюджетного кодексу можна назвати хаотичними, вони не змінюють методологію. Тобто існуючий кодекс трохи підфарбували.

Вінницька облдержадміністрація при поданні своїх пропозицій до Державного бюджету 2009 року відстоюватиме декілька суттєвих для регіону позицій. Перша - це неврахування при формуванні Держбюджету-2009 розгалуженості мережі бюджетних закладів.
- Система розподілу трансфертів не враховує розгалуженість мережі, а лише чисельність населення, - пояснює перший заступник губернатора Вінницької області Валерій Коровій. - У Вінницькій області нараховується більше 100 шкіл, а в Донецькій області - 200... То ви можете уявити, скільки грошей піде на конкретну школу. Крім того, у проекті Закону України про Державний бюджет ліквідовуються так звані субвенції на соціально-економічний розвиток та субвенція, пов\'язана із енергозбереженням. Це ті субвенції, за рахунок яких здійснювались капітальні видатки (будувались школи, наприклад, у Стрижавці, Тростянці, Томашполі та інші). Тепер ці видатки (на перший погляд) переходять у загальний фонд як капітальні видатки. Але їх Київ одразу розпорошує. І виходять парадокс: для того, щоб побудувати школу, наприклад, у Томашполі, якому буде виділятись кожного року по 1,5 млн. грн., місту потрібно 10 років, і більше ні про що, крім будівництво школи, не думати.

Без оптимізму майже усі області сприйняли майбутню передачу на обласне забезпечення професійно-технічних училищ. У Вінницькій області на місцеве утримання має перейти 28 ПТУ. В той же час шість найбільш привабливих закладів, які, до того ж, у нормальному стані, Міносвіти залишає за собою.
- Наша позиція проста: якщо ви передаєте ці ПТУ, будь ласка, дайте нормальний фінансовий ресурс на їх утримання, - зазначає Валерій Коровій. - Це нагадує, як дають видатки на утримання органів місцевого самоврядування. Минулого року при потребі 150 млн. грн. виділили лише 70 млн. грн. І ми 70 млн. грн. спрямували за рахунок того, що отримали понадпланові надходження, повідривали з інших галузей - аби утримувати органи місцевого самоврядування.

Проблеми на місцях і з субвенцією з держбюджету за перевезення пільгових категорій населення. Дотація перекриває в кращому разі лише половину потрібної суми.
Поки ж обласна та місцева пишують зауваження та пропозиції до проекту Держбюджету-2009. Тимошенко ж обіцяє розглянути усі. Які знайдуть відображання у Держбюджеті? Якщо ж не буде вирівняний дефіцит по утриманню бюджетних галузей, в Асоціації міст України попереджають, що не прийматимуть місцеві бюджети на наступний рік, як це вже було минулого року.


Переглядів: 3645
Поширень: 0