Податкова спростить реєстрацію ПДВ-платників

Державна податкова служба виступила з ініціативою запровадження нової, спрощеної процедури реєстрації платників ПДВ. Наприклад, форма заяви про реєстрацію скоротиться за обсягом з 10 сторінок до 3-х. «Ми також маємо можливість запровадити повністю автоматизовану процедуру реєстрації платника та видачі свідоцтва. Я доручив забезпечити прийом заяв від підприємств, що користуються електронно-цифровим підписом, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку», - повідомив Голова ДПСУ Олександр Клименко. Керівник податкового відомства зауважив, що спрощена процедура реєстрації платників ПДВ регламентується змінами до низки відомчих документів. «Зокрема, відтепер чітко регламентовано час розгляду заяви та видачі свідоцтва. Загалом ця процедура не займатиме більше шести робочих днів», - підкреслив Олександр Клименко

Сплатив податки – забудь про податкову

До підприємців, які вчасно та у повному обсязі розраховуватимуться з державою, митарі навідуватимуться рідко. Особливо із позаплановими перевірками. Утім довіру працівників ДПС доведеться заслуговувати щонайменше три роки. З\'явиться спеціальна база даних - податкова історія. Для сумлінних бізнесменів уже в другій половині 2012-го відкриється так званий "зелений коридор". А от ті, хто державу дуритиме, потрапить у "чорний список". Найзліснішим митарі обіцяють часті ревізії та відкриття карних справ. Наразі, як зауважує Голова ДПС України Олександр Клименко, частина цієї системи вже працює, частина – напрацьовується.

Електронний кабінет замість кабінету податкової

Підприємцям полегшать діяльність. Державна податкова служба цього року має намір запровадити новий сервіс - електронну картку платника податків. А до кінця 2013-го такі картки видадуть усім найактивнішим. Олександр Клименко, голова ПСУ роз’яснює, що це стане електронним кабінетом платника податків, через який можна буде дистанційно звітувати, дистанційно сплачувати податки, дистанційно бачити свою, якщо вона є заборгованість, або її відсутність. При мінімальній затраті часу та максимальній зручності.

Таким чином, у ДПС планують протягом наступних трьох років здійснити поступовий перехід на безпаперову технологію співпраці з платниками податків.

„Тримайте руку на пульсі” податкової

Податкова закликає громадян разом «тримати руку на пульсі». Для цього запроваджує проект, який дозволить їм разом із податківцями остаточно подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами.

«Пульс податкової» - це гаряча телефонна лінія, що працює за принципом call-back (податківці не тільки приймуть звернення, але й потім повідомлять про результати перевірки та вжиті заходи). Працювати лінія буде цілодобово: з 8-30 до 19-30 інформацію про неправомірні дії прийматимуть оператори, у неробочий час – інтерактивний автовідповідач. Номер телефону «Пульсу податкової»: (044) 284-00-07

У полі зору податкової міліції кіберзлочинність

Виявлення кіберзлочинності є одним з пріоритетних напрямів діяльності податкової міліції. Про це повідомив Перший заступник Голови ДПС України – начальник податкової міліції Андрій Головач. Наразі створюються відповідні підрозділи, що протистоятимуть кіберзлочинності, пов’язаній із несплатою податків. А це – стрімко зростаючий ринок обігу електронних грошей, різного роду платіжних систем, електронних ваучерів операторів мобільного зв’язку, інтернет-провайдерів, інтернет торгівлі тощо”, - зазначив Андрій Головач.

ПДВ-звітність за новими формами

Державна податкова служба України своїм листом від 17 січня 2012 року №1492 доводить до відома, що з 10 січня цього року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011р. N1492 "Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість". Як зазначило головне податкове відомство, згідно з Податковим кодексом до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Враховуючи це, з 1 лютого 2012 року податкова звітність з ПДВ повинна подаватись за формами, затвердженими наказом від 25 листопада 2011р. N 1492.

Змінено правила відстрочки податкового боргу

Міністерство фінансів України своїм наказом від 20 грудня 2011 р. N 1674 скасувало затверджений ДПА України Порядок проведення органами податкової служби реструктуризації (відстрочки) сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку у випадку виникнення форс-мажорних обставин.

Податкова уточнила порядок індексації вартості землі

Державна податкова служба України своїм листом від 20 січня роз‘яснила питання щодо індексації нормативної грошової оцінки земель. Зокрема, як сказано у листі, нормативну грошову оцінку земель станом на 1 січня 2012 року за 2011 рік необхідно індексувати на коефіцієнт індексації, що дорівнює 1,0. У 2012 році нормативна грошова оцінка земель населених пунктів, яка проведена за вихідними даними станом на 1 квітня 1996 р., земель сільськогосподарського призначення, яка проведена станом на 01 липня 1995 р. та земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, проведеної станом на 01 січня 1997 р. підлягає індексації станом на 01.01.2011 р. на коефіцієнт 3,2. Нормативна грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення, яка проведена у 2006 році підлягає індексації станом на 01 січня 2012 р. на коефіцієнт 1,254. Ставки податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, застосовуються з 13 січня 2012 р. Також звертаємо увагу власників землі та землекористувачів про необхідність подання не пізніше 20 лютого цього року податкових декларацій земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності на 2012 рік.

Триває Кампанія декларування доходів, отриманих у 2011 році

Термін подання декларації - до 1 травня 2012 року. Нагадаємо, що метою декларування є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам певної суми податку, сплаченої ними із заробітної плати протягом попереднього року. При цьому, перелік витрат, які платник податку має право включити до податкової декларації, поступово розширюється. Наприклад, платники податку можуть зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо упродовж минулого року вони сплачували кошти за навчання, повертали фінансовим установам проценти за іпотечний кредит тощо. З\'ясувати усі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації, можна, звернувшись до податкової інспекції за місцем реєстрації.

У податковій „гаряча лінія”

Дізнатися про наслідки, ухилення від оподаткування, зокрема про кримінальну відповідальність за податкові злочини можна зателефонувавши на „гарячу” лінію ДПА у Вінницькій області 3 лютого з 11-00 до 12-00 години. На ваші питання відповість заступник начальника УПМ ДПА у області, начальник слідчого відділу Роман Миколайович Кубай. Контактний номер телефону 51-81-18.



Переглядів: 5818
Поширень: 0