Із кількості на якість переорієнтовують свою діяльність податкові аудитори Вінниччини

Відтак, зменшивши кількість включених до плану-графіка у 2011 році підприємств у порівнянні з попереднім роком на 53,8% до 367 платників та скоротивши також кількість проведених фактичних перевірок із 3228, проведених у 2010 році, до 1285, збільшили суму донарахувань порівняно з 2010 роком на 46,9 млн. грн.

Насамперед, з метою зменшення адміністративного тиску на суб’єктів підприємництва та сприяння сумлінним платникам податків, до плану – графіка проведення документальних перевірок відбирались виключно ризикові підприємства, тобто такі, по яких за результатами аналізу наявних інформаційних баз встановлено ризики щодо можливого ухилення від оподаткування.

Отож, не турбуючи сумлінних платників та акцентуючи свою діяльність на пошуку суб’єктів тіньової економіки, працівники підрозділів податкового контролю поповнили бюджет на 126,6 мли. грн. податків, зборів та інших платежів. В такому ж напрямку планують свою роботу і в 2012 році.

Переважну кількість позапланових перевірок на Вінниччині ініціюють платники

Це засвідчив аналіз статистичних даних кількості проведених перевірок, проведений працівниками управління податкового контролю ДПС у Вінницькій області. Так, впродовж 2011 року із 1160 проведених позапланових перевірок, найбільший відсоток, а саме 67,5 %, було здійснено за ініціативи платників податків. У січні 2012 року цей відсоток сягнув 100. Із проведених 112 позапланових документальних перевірок, всі – за ініціативи платників податків.

Нагадаємо, що проведення позапланових виїзних документальних перевірок регламентується положеннями ст.78 Податкового кодексу України.

Вінницькі юристи виграли справу у 100 млн. грн. на користь держави

Днями постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду прийнято рішення про правомірність позовних вимог ДПІ у м. Вінниці щодо стягнення коштів за нікчемним правочином із суб’єкта господарювання, який перебуває на обліку у податковій інспекції обласного центру. До бюджету очікуються надходження в сумі, що перевищує 100 млн.грн.

Визнання угод між контрагентами, такими що мають статус нікчемних, як правило, тягне за собою чималі суми донарахувань, які платники прагнуть оскаржувати в судових інстанціях. Саме така ситуація нещодавно розглядалася Вінницьким апеляційним адміністративним судом за позовом ДПІ у м. Вінниці. Відповідно до угоди укладеної між двома суб’єктами господарювання мала відбутися поставка певного товару. Для даної операції є законодавчо встановлений порядок оформлення супровідних документів, без наявності яких неможливо довести факт реальності здійснення господарської операції. Тож відсутність таких документів дала підстави податківцям міста вважати що дана операція фактично не відбулася, а саму угоду визнати нікчемним правочином.

Правильність точки зору податківців підтвердив суд.

Проводиться службове розслідування

Співробітниками відділу по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю УСБ України у Вінницькій області за участю співробітників відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Вінницькій області Управління внутрішньої безпеки ДПС України, за підозрою в отриманні хабара за не проведення перевірки одного з суб’єктів підприємницької діяльності затримали одного з начальників структурних підрозділів ДПС у Вінницькій області.

Наразі прокуратурою Вінницької області по даному факту порушено кримінальну справу, за ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.368 КК України. Податківець затриманий в порядку статті 115 КПК України. Триває слідство. Натомість, в даний час ДПС у Вінницькій області, з метою дослідження причин та передумов, що сприяли вчиненню вищезазначеного протиправного діяння, проводиться службове розслідування.

Принагідно ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків про можливість надання інформації стосовно протиправних дій працівників податкової служби через нещодавно відкриту телефонну лінію антикорупційного проекту під егідою Голови ДПС України «ПУЛЬС ПОДАТКОВОЇ» за номером (044) 284-00-07. За вказаним телефоном платники податків можуть повідомити про всі прояви корупційних діянь зі сторони податківців. За кожною такою інформацією буде проводитися ретельна перевірка та вживатимуться відповідні заходи.

Сумніви податківців виявились не безпідставними

В ході проведення документальної перевірки одного з місцевих виробників мінеральних вод та прохолодних напоїв, податківці Вінниччини виявили здійснення ним операцій із закупівлі цукру-піску у контрагента з ознаками „сумнівності”.

Задля встановлення істини податкові аудитори провели ряд заходів з метою збору доказової бази. Відтак, встановили, що насправді здійснення зазначених на папері операцій, в реальності не проводилось. Так, за результатами детального вивчення та аналізу операцій із закупівлі ТМЦ та матеріалів перевірки щодо діяльності контрагента-постачальника, отриманих від ДПІ, на обліку якої він перебуває, встановлено відсутність у останнього трудових ресурсів, виробничого обладнання, складських і торгівельних приміщень, транспорту і торгівельного обладнання, сировини та матеріалів для здійснення основного виду діяльності. Отож, можливість постачання цукру була доведена.

За результатами перевірки Вінницькому платнику було донараховано 2629 тис.грн., у тому числі податку на прибуток – 1311 тис.грн., податку на додану вартість – 1318 тис.грн. З них, у січні до бюджету вже надійшло 880 тис.грн. ПДВ та 830 тис.грн. податку на прибуток.



Переглядів: 5942
Поширень: 0