Мінімізація «для бідних»

Не оформляти трудові відносини зовсім – надто ризиковано, стверджують у Територіальній державній інспекції праці у Вінницькій області. Таким роботодавцям загрожують великі штрафи і, навіть, кримінальна відповідальність.

Більш «модними» формами ухилення від податків є їх мінімізація. В області є фірми, де офіційно працює дві людини – директор та бухгалтер і ті - на чверть ставки. «Контролери» обурюються – ну не може людина жити за 268 гривень на місяць! І вимагають – соцстрахи та податки мають сплачуватись з «мінімалки» - не менш, ніж із 1073 гривні (мінімалка з 1 січня по 31 березня 2012 року – Авт.). А на підприємствах – обурюються: з якого це дива? Усі платежі із чверті «мінімалки» - сплачуються. І де у законодавстві забороняється неповний робочий день чи тиждень? Чи може торговий агент у відрядженнях не заробив на цю саму мінзарплату, бо виручка - близьконульова, то що — йому теж 1073?! Відтак, порушення не має.

Щоб довести зворотнє, «компетентні органи» починають аналізувати економічну діяльність підприємства – обсяги виробництва, товарообіг, прибутки. Порівнювати статистику із аналогічними підприємствами. І робота у цьому напрямку успішна, запевняє заступник начальника відділу конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Вінницької області Олексій Кравчук. Так, минулоріч, у сфері прихованих трудових відносин прокуратура Вінниччини порушила 49 кримінальних справ та направила їх до суду. Окрім того, за словами до адмінвідповідальності за документами прокурорського реагування притягнули до відповідальності 44 посадовця.

Податкову водять «за ніс»

За підрахунками податківців, 116 тисяч вінничан (третина від загалу віком від 24 років до відповідному статі пенсійному віку – Авт.) протягом трьох років «водять їх за ніс». Не декларуючи жодних податків, вони мають змогу… вкладати чималі кошти до статутних фондів підприємств. «Ми бачимо значну кількість людей, які є і директорами, бухгалтерами, засновниками підприємств. Вони вносять кошти до статутного фонду цих підприємств у значних розмірах, їздять на дорогих машинах, мають гарні будинки, земельні ділянки. А при цьому свої доходи не легалізують, хоча використовують найману працю і людей не оформляють», - стверджує начальник управління оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби у Вінницькій області Олег Мартинюк.

П’ята частина підприємств (понад 2000 – Авт.) виплачує зарплату своїм працівникам менше мінімальної. А Могилів-Подільський район виявився рекордсменом області з мінімізації: 46% мешканців живе менше ніж 500 гривень на місяць, якщо рахувати їх прибутки по задекларованій зарплаті.

Найбільше «дратують» податкову – магазини та заклади харчування. «У підприємця чи на підприємстві у податковій службі зареєстровано п’ять касових апаратів на п’ять магазинів і два найманих працівника. І ті – працюють на півставки, хоча вивіска на магазині про режим роботи свідчить – магазин працює з 8 до 20.00. І там протягом дня знаходиться один працівник. Подібне і у ресторанному бізнесі. Бармен на барі – оформлений, а вся кухня, мийка – ні», - кажуть податківці.

Мінімізація «для багатих»

Як відомо, пунктом 4 статті 1 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов\'язкове державне соціальне страхування” визначено, що з 1 жовтня 2011 максимальна сума доходу застрахованої особи, на яку нараховується єдиний внесок дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що з 1 січня 2012 становить 18241, 00 грн.

Відтак, усі наші «олігархи» (а тих, хто на Вінниччині отримує таку зарплату, за даними ПФУ – 350 чоловік), оподатковуються у стандартному режимі лише з перших 18 тисяч на місяць. З решти – податок на доходи фізосіб. Тобто немає зборів ані до Пенсійного фонду, ані на безробіття-лікарняні-нещасні випадки. Заробив на місяць 100 тисяч – з 18-ти тисяч сплатив податки (15%+ ЄСВ 36,76-49,7%), а з решти – лише 15%. І все!

Як кажуть незалежні експерти, схема «мінімізації» зарплат проста. Роботодавець (на кого оформлені справжні зарплати всього колективу) оформляє працівника на чверть чи півставки, а решту виплачує «в конверті», ділячись із таким працівником економією, отриманою за рахунок несплати ЄСВ внаслідок акумуляції доходів в однієї фізособи. Адже суми понад 18 000 підпадають в «офшорний вершок».

Чим платити пенсії?

Найбільше зацікавлені у легалізації заробітної плати - наймані працівники, а не органи влади, - переконують у вінницькому представництві Пенсійного фонду.

«Людина завершує свою трудову діяльність, приходить до ПФ і вимагає призначити їй пенсію. А пенсія призначається за двома показниками – заробітна плата і страховий стаж. І якщо сьогодні відрахування до ПФ йдуть менше, ніж мінімальна заробітна плата, людина не отримує необхідного стажу для набуття права для призначення пенсії. Раніше необхідний страховий стаж рахувався із 5 років, наразі – 15 років. Для того, щоб мати мінімальний розмір пенсії, чоловік має пропрацювати 35 років, жінка – 30 років», - роз’яснює начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Микола Черненко.

Майже 98% наповнення ПФ – фонд оплати праці, а в області – «нестиковки», судячи по цифрам. Минулоріч вінниччани отримали зарплати 9 мільярдів 146 мільйонів гривень. Водночас, виплати пенсій за 2011 рік склали 7 млрд гривень. Чиновники риторично запитують: де взяти гроші для виплат? Ситуація в майбутньому лише ускладнюватиметься – вже зараз одного пенсіонера утримує 1,2 працюючих. А демографічні показники не працюють навіть на відтворення.

«Летючі бригади»

Гроші на пенсії та для наповнення бюджету вінницькі чиновники вирішили пошукати у легалізації зарплат. Вони вважають, що резерв є, бо половина коштів «крутиться в тіні». «У грудні 2011 року 138 тисяч осіб із 364 000 застрахованих отримували зарплату на рівні мінімальної або менше мінімальної», - стверджує М. Черненко. А податкова додає, що лише у Калинівському районі «резерв» від легалізації зарплат складає 1 мільйон гривень. А районів на Вінниччині – 27. Відтак, контролери вирішили об’єднатись для викриття організаторів «тіньових зарплат» на Вінниччині. Для цього створено спеціальні комісії, до складу яких увійшли податківці, працівники прокуратури, інспекції праці, пенсійного фонду, а також представники органів місцевого самоврядування. «Контролери» стверджують – спрацьовує: у 2010 році половина вінницьких підприємців допускали нелегальну працю, а на кінець 2011 року число таких порушників зменшилось до чверті від загалу.

Першочергове завдання, як кажуть контролери - «зареєструвати трудові відносини, щоб підприємства і підприємці показували зарплату хоча б на рівні мінімальної». А вже потім вони сподіваються «довести» її до фактичної, яку люди отримують «в конвертах».

ДОВІДКА.

За даними Територіальної державної інспекції праці у Вінницькій області на Вінниччині:

-70,5 тисяч суб’єктів господарювання:

59 789 - підприємці-фізичні особи

10 696 - юридичні особи

Санкції до роботодавців, яких «застукали» на мінімізації зарплат

Ст. 41 Кодексу про Адміністративні правопорушення – штраф від 510 до 1700 грн

Ст. 172 Кримінального кодексу України – штраф від 850 гривень, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п\'яти років, арешт на строк до 6 місяців.



Переглядів: 3587
Поширень: 0