Про особливості деклараційної кампанії 2012, шляхи погашення податкового боргу, протидію корупції в податкових органах Вінниччини йшла мова на прес-конференції представників Державної податкової служби у Вінницькій області, що відбулася 21 березня в прес-центрі управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.

Заступник голови ДПС у Вінницькій області Ілона Заскіна зазначила, що основним завданням податкової служби є переорієнтація від фіскального тиску до партнерства: «Зміна пріоритетів заключається в тому, що податкова служба відтепер орієнтується на невтручання в господарську діяльність платників податків. До плану-графіка проведення документальних перевірок відбираються виключно ризикові підприємства, тобто такі, по яких за результатами аналізу наявних інформаційних баз встановлено ризики щодо можливого ухилення від оподаткування. Кількість запланованих на січень-березень 2012 року перевірок суб’єктів господарювання – юридичних осіб скоротилась у порівнянні з відповідним періодом минулого року більше, ніж у два рази (48 суб’єктів проти 123). Якщо на перший квартал 2011 року перевірено 120 приватних підприємців, то на 1 квартал поточного року заплановано перевірити 64 суб’єкти господарської діяльності. Однак внаслідок відсутності перевірок збільшилася кількість скарг з боку споживачів на підприємців сфери торгівлі і громадського харчування. Підприємці почали несумлінно надавати свої послуги і ухилятися від сплати податків».

З особливостями деклараційної кампанії 2012 ознайомив начальник відділу оподаткування фізичних осіб ДПС у Вінницькій області Олег Мартинюк: «З 1 січня 2012 року розпочалась кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2011 року. Декларацію про майновий стан та доходи, отримані у 2011 році необхідно надати в термін з 01.01.2012 до 01.05.2012, тобто останній день подання – 30.04.2012. Суттєвою відмінністю цьогорічної кампанії декларування є обов’язок подання декларацій до податкових органів державними службовцями та особами, які претендують на зайняття посади державного службовця, суддями, кандидатами в депутати. За підсумками деклараційної кампанії в 2011 році 17282 громадянина подали декларації. З них правом на податкову знижку за наслідками 2010 року скористались 8145 громадян, яким повернули 5421,3 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб. З метою створення належних умов для платників податків передбачена можливість прийому декларацій у вихідні дні та вечірні години.»

Якщо особа невчасно сплачує податки, виникає податковий борг. Про шляхи погашення податкового боргу розповів начальник відділу погашення прострочених податкових зобов‘язань ДПС у Вінницькій області Сергій Ярчук: «Забезпечення скорочення податкового боргу та недопущення зростання його розміру – основна мета роботи нашого відділу. Станом на 01.03.2012 р. сума податкового боргу (з урахуванням боргу банкрутів) до Зведеного бюджету в цілому по області склала 598,7 млн.грн. З початку року податкова заборгованість по області зменшилась на 16,5 млн.грн. Зокрема, скорочення податкового боргу за січень 2012 року забезпечено з ПДВ – на 13,2 млн.грн., податку на прибуток – на 1,1 млн.грн., податку на доходи фізичних осіб – на 1,2 млн.грн., платі за землю – на 1,3 млн.грн.

Цьогоріч на базі Вінницької ОДПІ розпочато пілотний проект із автоматичного інформування телефоном (роботом-автоматом) суб’єктів господарювання, котрі зареєстровані як платники податків на території обслуговування інспекції та мають податковий борг (у т.ч. з незначними сумами - до 1 тис. грн.). У телефонному повідомленні платників податків міститься інформація про наявну суму податкового боргу на певну дату та зазначаються телефонні номери податкової служби, за якими можна уточнити необхідну інформацію. Протягом лютого здійснено автодозвін до 695 боржників СПД. 247 із них прослухали повідомлення про наявність податкового боргу. Відтак, сплатили 18,9 тис. грн. заборгованих сум. Станом на 13 березня 2012р. автодозвін здійснено до 1594 боржників, з них повідомлення про наявність податкового боргу отримали 439 СПД. У результаті 23 фізичні особи сплатили 16,8 тис. грн. податкового боргу, а 8 юридичних осіб 24,4 тис. грн.»

Законом України від 7 квітня 2011 року № 3206-VI „Про засади запобігання і протидії корупції” Управління внутрішньої безпеки ДПС України визначено як спеціально уповноважений суб’єкт у сфері протидії корупції. Відділ внутрішньої безпеки при ДПС у Вінницькій області є його структурним підрозділом. Начальник Відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Вінницькій області УВБ ДПС України В‘ячеслав Тишківський повідомив, що за 2012 рік у активі підрозділу – 21 службова перевірка щодо законності дій службових осіб податкових органів Вінницької області. За їхніми результатами до 17 працівників вжито заходи дисциплінарного впливу. Крім того, у ході 4 службових перевірок в діях податківців виявлено ознаки складів злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України. Після відповідного розгляду, органи прокуратури порушили 3 кримінальні справи за ознаками 4 злочинів.

Робота підрозділу полягає не лише у виявленні злочинів та правопорушень. Зусилля підрозділу зосереджуються також на проведенні попереджувально-профілактичної роботи. З даною метою проведено 23 виступи в колективах податкових органів Вінницької області. Особлива увага приділяється розгляду звернень громадян щодо можливих неправомірних дій працівників органів державної податкової служби, яка надходить у порядку, передбаченому Законом України „Про звернення громадян”, а також на телефон „довіри”. Телефон довіри Відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Вінницькій області – 66-02-05. Працює у цілодобовому режимі, інформацію можна залишати анонімно».

Представники Державної податкової служби у Вінницькій області наголосили на власній відкритості та закликали населення до активної громадської позиції і співпраці, щоб разом виявляти порушників податкового законодавства.



Переглядів: 4411
Поширень: 0