Незабаром громадяни, які бояться тримати заощадження в банках і водночас хочуть, щоб кошти не лежали вдома, а приносили дохід, матимуть альтернативу. В цьому їм допоможе новий вид цінних паперів – державні казначейські зобов’язання в іноземній валюті. В червні парламент дозволив їх емісію, тож незабаром кожен зможе стати справжнім інвестором.

Переваги нового способу капіталовкладень очевидні – казначейські зобов’язання мають вигляд цінного паперу і не потребують відкриття рахунку, укладання договору з банком. Також всі доходи за цим інструментом повністю звільнені від оподаткування. Залучення коштів буде відбуватися безпосередньо у населення. Воно напряму буде давати кошти державі, і ці кошти будуть гарантовані державою в повному обсязі. На відміну від банківських депозитів, які гарантовані лише в обсязі 150 тис. гривень.

Нині людина, яка працює з цінними паперами, повинна подавати декларацію, вказуючи інвестиційний дохід, але для казначейських зобов’язань це не потрібно. На переконання директора Департаменту з управління валютним резервом і здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександра Дубихвоста, цей інструмент буде мати добру ліквідність, бо банки будуть купувати і продавати казначейські зобов’язання, і людина в будь-який час може звернутися до банку і продати або весь пакет цінних паперів, або потрібну частку за валюту за ринковою ціною.

Важливо й те, що новий інвестиційний інструмент принесе користь не лише його власнику, але й державі у цілому. Адже ті кошти, що зараз зберігаються в домівках українців, почнуть працювати на економіку України, роблячи заможнішим кожного з її жителів.

Довідково:

Казначейське зобов\'язання України - державний цінний папір, що розміщується виключно на добровільних засадах серед фізичних осіб, посвідчує факт заборгованості Державного бюджету України перед власником казначейського зобов\'язання України, дає власнику право на отримання грошового доходу та погашається відповідно до умов розміщення казначейських зобов\'язань України.

Погашення та сплата доходу за казначейськими зобов\'язаннями України гарантується доходами Державного бюджету України.

Емітентом казначейських зобов\'язань України виступає держава в особі Міністерства фінансів України за дорученням Кабінету Міністрів України.


Переглядів: 4595
Поширень: 0