— Це нормальний крок, коли високопосадовець не сидить в кабінеті, а приїжджає на місця, — прокоментував візит голови Нацбанку до Вінниці голова облдержадміністрації Олександр Домбровський. — Володимир Стельмах саме об’їжджав кілька областей, от і з нами обмінявся баченням ситуації, вислухав наші пропозиції – щодо реінвестиції будівельної галузі, аграрного сектору економіки. А ще – про можливість на рівні держави рефінансування комерційних банків – бо 40 мільярдів гривень «закачано» в систему Нацбанку, а ми в реальному секторі економіки не відчули кредитування, відсоткові ставки по кредитах і далі зростають. Ми готуємо і візит Президента, який приїде на засідання будівельної ради України до Вінниці.

Больовою точкою номер один Олександр Домбровський назвав проблему лікарських препаратів – обмеження продажу для оптовиків та 10-відсоткове обмеження рентабельності використання державних коштів для державних і комунальних закладів охорони здоров’я. Усі постачальники відмовляються продавати в область ліки, бо для них такі умови – збиткові.

— Коли це була компетенція облдержадміністрації, то проблем не було, — відзначив губернатор, — а от як тільки уряд цим почав керувати в «ручному» режимі, — відразу проблеми з’явилися. Тому ми з управлінням економіки підготували пропозиції.

Больовими точками у вінницькій економіці є і зменшення товарних потоків, а відтак і спад залізничних перевезень.
— На жаль, Верховна Рада не працює, вона з трудом проголосувала лише один антикризовий законо, але цього недостатньо, — зауважив Олександр Домбровський. Усі ланки системи, яка має бути скоординованою, тягнуть, як Лебідь, Рак та Щука… А ситуація непроста і вимагає максимальної консолідації. На жаль, багато кроків – не в площині обласної чи міської влади.

Безробіття зростає, збільшується кількість людей, яких скорочують, відправляють у відпустки за власний рахунок. Губернатор пообіцяв завершення будівництва житлових будинків, інвесторами якого виступають люди. Друге засідання антикризової ради при голові облдержадміністрації відбулося, далі керівники області зустрінуться з профспілками та роботодавцями. Губернатор не приховує, що економічна криза поглиблюється, але обіцяє, що до Нового року – це ще «квіточки», а от після – будуть «ягідки». Ще й які… З цього приводу згадалися слова голови ради Нацбанку Петра Порошенка: «Не треба лікувати хвору економіку, прикладаючи лід до термометра». А таки так і лікують…


Переглядів: 2919
Поширень: 0