Більше року тому згідно з Податковим кодексом було запроваджено автоматичну систему відшкодування податку на додану вартість. За словами Голови ДПС України, Олександра Клименка, даний сервіс – це шлях до виключення впливу людського фактору у взаєминах податкової служби й платника. Для цього, згідно Податкового кодексу, підприємство має дотримуватись визначених законом критеріїв. Насамперед, такий соціальний стандарт як заробітна плата має відповідати вимогам сучасності, а партнерство з іншими компаніями повинно бути прозорим. Тобто, не має бути жодних розбіжностей між сумами податкового кредиту підприємств та сумами зобов’язань бізнес-партнерів.

Як свідчить практика, заради зручного відшкодування ПДВ бізнес готовий удосконалюватися. Все більше підприємств Вінниччини вдаються до прозорих та цивілізованих форм ведення підприємницької діяльності, аби отримати право на автоматичне відшкодування ПДВ. Так, протягом січня - липня 2012 року платникам Вінницької області відшкодовано ПДВ на розрахунковий рахунок - 105,4 млн. грн. Якщо у цей період минулого року жодне підприємство не отримало кошти без проведення документальних перевірок, то цього року шістьом платникам повернули ПДВ у автоматичному режимі на суму 24,7 млн. грн. Зокрема, в липні до списку "відшкодуванців" потрапило ТОВ "Жежелівський каолін".

Найбільш "типовою" невідповідністю критеріям автоматичного відшкодування на Вінниччині є недосягнення рівня середньої заробітної плати. Згідно Податкового кодексу право на автоматичне відшкодування ПДВ мають платники, у яких середня заробітна плата не менше ніж у 2,5 рази перевищує мінімальний встановлений законодавством рівень у кожному з останніх чотирьох звітних податкових періодів (кварталів).

Голова ДПС у області Ірина Зленко сподівається на те, що в найближчому майбутньому список підприємств, які отримують ПДВ автоматично, значно розшириться. Адже, як показала практика, це вигідно і підприємцям, і державі.



Переглядів: 3640
Поширень: 0