12 серпня набув чинності Закон України від 05.07.2012 року № 5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні», яким внесено зміни до глави 1 що стосується спрощеної системи оподаткування. Зокрема введено 5 та 6 групи для суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність на умовах сплати єдиного податку.

Відтак, до 5 групи відноситимуться фізичні особи-підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: – не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень.

До 6 групи входитимуть – юридичні особи-суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: – середньо-облікова кількість працівників не перевищує 50 осіб; – обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень”.

При цьому для платників єдиного податку 5 і 6 груп ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:

  • 7 відсотків доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з змінами Податкового кодексу України;
  • 10 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Пощастило й ювелірам. Окрім третьої групи, їм дозволили перебувати ще й на п‘ятій - в залежності від обсягів доходу. При цьому ставка єдиного податку для них встановлюється у розмірі 5% (для 3 групи) або у 10% (для 5 групи).



Переглядів: 3975
Поширень: 0