Постановою Правління Національного банку України від 25.07.2012 № 312 “Про внесення змін до Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України”, яка набирає чинності з 31 серпня 2012 року, затверджено новий порядок вивезення готівки фізичними особами-нерезидентами за межі України.

Про це розповіла заступник директора Департаменту методології грошово-кредитної політики, начальник управління методології валютного регулювання Національного банку України Людмила Чепінога.

“Враховуючи загальносвітову тенденцію щодо швидкого розвитку безготівкових платежів, яка характеризує рівень розвитку ринкових відносин, на сьогодні заходи Національного банку України спрямовані на зростання безготівкових розрахунків в Україні. Змінами встановлено новий порядок вивезення готівки фізичними особами-нерезидентами. Тепер фізична особа-нерезидент матиме право вивозити з України готівку на суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро, лише в тій кількості, що була ним раніше ввезена в Україну і письмово задекларована митному органу”, – поінформувала Людмила Чепінога.

Водночас, кошти, які переказані на територію України, можуть бути переказані фізичною особою-нерезидентом за межі України в безготівковій формі без обмежень.

Крім того, документом скасовано вимогу для фізичних осіб-нерезидентів та юридичних осіб щодо наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ), під час переміщення через митний кордон України готівки на суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

“Інші вимоги щодо норм (обсягів) переміщення фізичними та юридичними особами готівки через митний кордон України залишилися без змін”, – додала Людмила Чепінога.



Переглядів: 4689
Поширень: 0