До банків, дії яких спровокували зростання курсу долара на міжбанку і призвели до валютної паніки серед населення Нацбанк може застосувати санкції, повідомив директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк.

За його словами, низка банків обрали тактику підбурювання і штучного формування негативних очікувань на міжбанку 4 вересня. "Нацбанк уважно відстежить ситуацію і проведе інспекційні перевірки. Якщо будуть встановлені порушення, то до таких банків будуть застосовані заходи впливу", - сказав Арсенюк.

За його словами, однією з основних причин ситуації, що склалася на міжбанку 4 вересня стало виділення Нацбанком за кілька днів до цього довгострокового рефінансування на суму 3,8 млрд гривень. У той же час, як відзначив Арсенюк, некоректну поведінку на міжбанку дозволяли собі часто далеко не ті фінустанови, які отримали рефінансування.

Законодавство, за словами представника НБУ, не передбачає санкцій до банків за направлення отримуваного ними рефінансування на валютний ринок, однак мотивом застосування санкцій може стати саме некоректність дій тих чи інших фінустанов на валютному ринку в цей день (виставлення завищених котирувань, заявки на придбання завищених сум валюти і т.д.).

Нагадаємо, 4 вересня обмінний курс долара в Україні зріс до 8,27-8,30 грн / $. У деяких регіонах країни курс піднявся до 8,35 грн / $. Ряд банків були змушені запровадити обмеження на видачу готівкової валюти в одні руки.



Переглядів: 3870
Поширень: 0