За словами начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Миколи Черненка, невчасні виплати заробітної плати впливають на наповнення бюджету пенсійного фонду.

На сьогоднішній день роботодавці заборгували працівникам 17 мільйонів 931 тисяча гривень. Найбільше з них у Вінниці – 9,9 мільйони, у Хмільнику – 2,5 мільйони, у Ладижині – 2,2 мільйони та в Козятині – 800 тисяч гривень.

Серед підприємств-боржників лідерами є військовий санаторій «Хмільник» (2,1 мільйони гривень), державна картографічна фабрика у Вінниці (1,1 мільйони), Ладижинський завод «Екстра» (788 тисяч), Вінницький проектний інститут (698 тисяч), Ладижинський завод силікатної цегли (620 тисяч) (а перед пенсійним фондом заборгованість складає 6 мільйонів) , ПАТ БІОЛІК Ладижин (610 тисяч), Могилів-Подільський машинобудівний завод (518 тисяч гривень). Через борги деяких підприємств перед пенсійним фондом, при виході на пенсію працюючі не будуть мати стажу. Такі заборгованості пов’язані з виплатою через касу, а не через банківські установи, які у разі не перерахунку грошей до пенсійного фонду штрафуються. Також, з 1 січня 2004 року введено закон про загальнообов’язкове державне страхування і внески до пенсійного фонду нараховуються одночасно з виплатою зарплати.

Учасники заходу окремо зупинились на питанні рівня заробітної плати. Зокрема, Микола Черненко зазначив, що кожного місяця підприємства зобов’язані звітувати про виплату зарплати. Наприклад, у липні загальна кількість працюючих складала 359 тисяч осіб при 510 тисячах пенсіонерів. З числа цих робітників 50 тисяч (14 %) осіб отримують заробітну плату менше мінімальної, 17 тисяч 629 (5 %) – мінімальну. Цікаво, що середня заробітна плата керівників, наприклад, ПАТ БІОЛІК перевищує майже в чотири рази середню.

За додержанням закону про працю слідкує державна інспекція з питань праці, а не органи пенсійного фонду. Але при виході на пенсію при виникненні проблем люди звертаються саме в фонд. Та пенсія призначається з двох показників: заробітна плата і стаж. І якщо роботодавець перераховує в фонд менше ніж потрібно, то людині все й обраховується в неповному обсязі. Сьогодні близько двох мільйонів гривень виділяється на доплату до пенсій, щоб вони сягали прожиткового рівня 188 тисячам пенсіонерів.

Начальник державної інспекції з питань праці у Вінницькій області Сергій Оборончук проінформував про стан справ на перевірених підприємствах за вісім місяців поточного року.

За його словами, державними інспекторами було проведено 1тисяча 311 перевірок додержання законодавства про працю на 830 підприємствах, установах і організаціях та у 372 підприємців (фізичних осіб). У 95% обстежених було встановлено 4 тисячі 113 порушень законодавства. В середньому це по 4 порушення закону у одного суб’єкта підприємницької діяльності. 48,6 % із виявлених порушень пов’язані зі сферою оплати праці, 24,5 % це порушення стосовно робочого часу і відпочинку. Найбільше порушують закон підприємства колективної форми власності – 100 %, із обстежених форм підприємств приватної форми власності допускали 95 % порушень, у 91% випадків порушують підприємства комунальної власності. На галузевому рівні у суб’єктів господарювання оптової і роздрібної торгівлі встановлено 98,5 % допускають порушень законодавства, також 98,5 % підприємства сільського господарства, підприємства будівельної галузі порушують у 94,5% випадках.

У сфері оплати праці найчастіше зустрічаються порушення із заборгованості та розміру заробітної плати. Якщо підприємство заборгувало працівникам зарплату, то воно зобов’язане сплатити компенсацію робітникам за те що вони своєчасно її не отримали. Але на кожному 3 із підприємств боржників відповідна компенсація не нараховувалась. Індексація заробітної плати в межах прожиткового мінімуму на кожному 7 підприємстві не проводилась. На кожному 6 обстеженому підприємстві розмір зарплати не ставився в залежність від характеру роботи і кваліфікації працівника, що є також незаконним.

Заборгованість заробітної плати сьогодні складає 17 мільйонів гривень, але статистичні дані є меншими, тому що в управління статистики звітують не всі суб’єкти підприємницької діяльності.

Тенденція за його даними, станом на 1 вересня заборгованість заробітної плати складала 13 мільйонів 499 тисяч гривень. 45,7% із цієї суми заборгованості припадає на економічно активні підприємства, 50,2% боргують підприємства банкрути і 4,1% - економічно неактивні підприємства. Наразі ведеться робота по ліквідації проблем пов’язаних з виплатою зарплати. Темпи зі зменшення заборгованості складають 86 % і з часом вона буде повністю ліквідована.

В цьому напрямку працює і обласна державна адміністрація, очільником області Миколою Джигою утворена спеціальна комісія з питань виплати заробітної плати. Наповнення пенсійного фонду і контролю за здійсненням інших виплат.

Відповідною комісію створені розпорядженнями голів райдержадміністрацій, проводяться засідання з участю керівників підприємств боржників. Над цим питанням також працюють профспілкові організації. Також, відносно тих осіб які вчасно не виплачували заробітну плату було складено 97 протоколів адміністративних порушень і направлялись для розгляду до суду. Загальна сума накладених штрафних санкцій на керівників, які боргують робітникам складає більше 58 тисяч гривень.

Інспекцією також було винесено 30 постанов щодо накладання штрафних санкцій на тих, хто ігнорував приписи щодо усунення порушень законодавств. 25 матеріалів перевірок було направлено до правоохоронних органів для порушення кримінальної справи.

Керівник департаменту правового захисту та охорони праці федерації профспілок Вінницької області Вадим Шевчук, наголосив на тому, щоб люди звертались за консультацією та з проханнями про перевірки підприємств в ході яких, виявляється багато порушень закону про працю. Також, в профспілці надаються юридичні консультації працівникам, яких звільнили та не повертають трудову книжку чи не виплатили заробітну плату.

Якщо на підприємствах трапляються порушення пов’язані з правами працівника, люди можуть звертатись по консультацію та допомогу в державну інспекцію з питань праці за телефонами

  • 35-01-96,
  • 66-05-88

Чи прийти на прийом, який проводиться щоденно за адресою Хмельницьке шосе 2 (6 поверх). А також в федерацію профспілок за телефоном 66-16-29 або за адресою Хмельницьке шосе 2, 407 кабінет.



Переглядів: 5560
Поширень: 0