Індексовані депозити являють собою вклади, номінал яких прив\'язаний до курсу американського долара. Якщо в Україні відбудеться девальвація, то сума депозиту буде просто перерахована у відповідності з ринковим курсом валюти.

Такий інструмент стане хорошою альтернативою вкладами в іноземній валюті. У нього навіть є переваги, так як громадянам не доведеться витрачати час на пошуки готівкового долара в обмінниках, який потім доведеться класти на депозит. Така можливість стає особливо актуальною в моменти паніки, коли купити валюту просто нереально через підвищений попит.

А вкладники зможуть спати спокійно, не побоюючись за знецінення своїх заощаджень. У перспективі, індексовані депозити допоможуть значно знизити попит на іноземну валюту на готівковому ринку. Крім того, індексовані депозити це хороша можливість отримати додатковий дохід. На відміну від валютних вкладів, середня прибутковість яких зараз не перевищує 8% річних, гривневі ресурси зараз залучаються банками за ставкою починаючи від 19%. Тому вкладники можуть розраховувати на підвищену прибутковість. Відсотки будуть нараховуватися на номінал вкладу, а індексація номінальної суми буде проводитися окремо.

Варто відзначити, що інвестуючи в індексовані депозити , вкладники завжди будуть знати, куди саме вони вкладають свої гроші. Залучаючи звичайний внесок, банки ніколи не повідомляють, на які саме фінансові операції будуть спрямовані ці кошти. А адже це можуть бути валютні спекуляції на міжбанку, операції з ризикованими цінними паперами або кредити в сумнівні проекти. Відповідно діяльність банку стає більш ризикованою і підвищується ймовірність того, що вкладник може просто не отримати назад свої власні кошти. Звичайно, депозити всіх збанкрутілих банків населенню повертається Фонд гарантування вкладів. Однак громадяни навряд чи вважають таку перспективу привабливою. Тому варто особливо відзначити, що кошти, залучені на індексовані депозити будуть направлятися на покупку індексованих облігацій внутрішньої держпозики, які на сьогоднішній момент є одними з найбільш надійних паперів на ринку. Термін розміщення таких вкладів поки не визначений, але в уряді вважають, що його не обов\'язково прив\'язувати до періоду обігу ОВДП. В подальшому ці кошти будуть направляти на покриття дефіциту державного бюджету. За словами директора департаменту НБУ з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександра Дубихвоста, таким чином, тепер і населення отримає доступ до державних цінних паперів. До цих пір скористатися можливістю інвестувати в держпапери могли лише тільки заможні клієнти банків. Для цього необхідно відкрити спеціальний рахунок в цінних паперах на досить велику суму, укласти спеціальний договір з банком про їх купівлю. Крім того, такі операції передбачають значну комісію для банку. Тепер же звичайні громадяни зможуть спокійно вкладати свої кошти в надійні папери і знижувати свої валютні ризики.

Індексовані депозити не є якимось винаходом. Уряд вже випробували такий механізм на індексованих ОВДП. Вони так само випускаються з валютної прив\'язкою і користуються великим попитом серед інвесторів, охочих убезпечити себе від валютних ризиків. Банкіри вже готові запускати новий інструмент в масовий продаж. Для них він також є дуже привабливим, оскільки під них не потрібно створювати додаткові резерви. Крім того, якщо такі інструменти будуть запущені і стануть користуватися популярністю серед населення, то це дозволить значно знизити доларизацію економіки, у чому зацікавлений як уряд, так і комерційні банки.



Переглядів: 3593
Поширень: 0